Сърбия няма да провежда референдум за влизане в ЕС

Няма значение колко хора подкрепят допитването

Сърбия няма да провежда референдум за влизане в ЕС

Премиерът на Сърбия Александър Вучич обяви пред германското издание "Билд", че в Сърбия няма да се проведе допитване до народа дали страната да се присъедини към ЕС. Той коментира спекулациите, че руският президент Владимир Путин използва влиянието си в Сърбия, за да окаже натиск за провеждането на референдум за присъединяване към ЕС. 

"Не знам за Путин, но знам, че някои сръбски партии призовават за това. Моят отговор е ясен: няма да има референдум, независимо колко инициативи има за това", заяви Вучич. 

Няколко малки десни партии, които се обявяват за по-близки връзки с Кремъл, призоваха за референдум за присъединяването на Сърбия към ЕС, въпреки че страната едва започна преговорния процес и се надява да получи членство през 2020 г. 

Вучич каза, че преди парламентарните избори е дал ясно да се разбере, че целта му е присъединяване към ЕС. "Ние спечелихме абсолютно мнозинство. Ще направим всичко възможно, за да постигнем нашата цел. Ако се отклоним от тази пътека, Сърбя ще тръгне в грешна посока", коментира той. 

Коментари: 0