9 от най-големите грешки в историята на технологиите

Дали светът на технологиите щеше да е същият без тях

9 от най-големите грешки в историята на технологиите
Често революциите се раждат вследствие на незабележими подводни камъни, оказали се по-късно крайъгълни за развитието на една или друга област. Технологиите, каквито ги познаваме днес,  може би нямаше да са същите, ако някои от водещите в своето време компании не бяха направили исторически грешки. Ето и девет от най-големите, класирани от Telegraph. 


9. Kodak През далечната 1975 г. Kodak все още е водещата компания в областта на фотографското оборудване. Тогава един от младите инженери в организацията разработва първата по рода си дигитална камера, но началниците му не само не прегръщат тази идея, а дори я осмиват. Минават години докато цифровата технология успее да се внедри на пазара, но дигиталната революция почти подминава Kodak. Компанията прави всичко възможно да се адаптира към новите условия, но явно е закъсняла твърде много. В резултат Kodak обявява банкрут през 2012 г. 

8. Yahoo изпуска Google Във времената, когато Google е млада и не толкова известна оналйн търсачка, тогавашната супер популярна интернет компания Yahoo е на крачка да я придобие. Водят се преговори по въпроса, но от Yahoo така и не се решават да инвестират. За тяхна сметка! Днес Google се оценява на 500 млрд. долара, а за сравнение – Yahoo на едва 35 млрд. долара. 

7. Третият от основателите на Apple Всички са чували за създателите на Apple – Стив Джобс и Стив Возняк. Но зад компанията от Купертино стои още един човек. Името му е Рон Уейн. През 1976 година той държи 10 на сто от дяловете на Apple, но решава да ги продаде срещу сумата от 1 500 долара. Ако Уейн бе задържал акциите си, днес тяхната стойност щеше да се равнява на 50 млрд. долара. 

6. Компанията, която отхвърли iPodСъздателят на популярния музикален плейър iPod, Тони Фейдъл, първоначално решава да предложи новоразработеното си устройство на RealNetworks. От компанията обаче не припознават идеята му като перспективна. Фейдъл отива в Apple, а малко след това iPod преобръща хода на технологичната история.

5. Стив Джобс напуска AppleПрез 1985 г. бордът на директорите на Apple смята, че 28-годишният тогава Стив Джобс не е готов да оглави компанията и вместо него постът главен изпълнителен директор се заема от Джон Скъли. Джобс напуска, а Скъли, който преди това е бил начело на Pepsi, не само не се оказва добър стратег, но успява да постави компанията на колене и почти да я фалира. След пет драматични години, Стив Джобс се връща на кормилото и извежда Apple там, където ѝ е мястото – на върха. 

4. Nintendo се отказва от Sony заради Philips През 90-те години на миналия век Nintendo и Sony работят заедно върху разработването на Super Nintendo Entertainment System . Nintendo обаче се отказва от тази идея и прекратява партньорството, като решава да си подаде ръка с Philips и да работи по навлизането на CD носители. Въпреки че бележат бум, днес те вече не се използват. Историята определя хода на Sony като далеч по-успешен – след разлъката с Nintendo компанията ражда своя PlayStation, който продължава да се развива. 

3. Western Union отхвърля телефонът През 1876 г. Александър Бел предлага своя патент първо на телеграфната компания Western Union, но получава отказ. За щастие изобретателят не се отказва и създава своята Bell Telephone Company, по-късно придобита от една от най-големите телекомуникационни компании в света AT&T. 

2. Отхвърлянето на Netflix от Blockbuster Връщайки се назад към началото на новото хилядолетие, Рийд Хейстингс търси начин да продаде компанията си Netflix на Blockbuster за 50 млн. долара. Тогава предложението му е отхвърлено, но за сметка на това именно Netflix е част от причините DVD носителите да останат в историята. 

1. Бил Гейтс спасява Apple През 1997 г., когато Microsoft е на върха, неочаквано Бил Гейтс решава да инвестира в закъсалата тогава компютърна компания Apple и да закупи безгласни акции на стойност 150 млн. долара. Какво ли щеше да се случи и как ли щяха да изглеждат днешните телефони, ако Гейтс не бе проявил това великодушие? 
Коментари: 0