15 невероятни места под закрилата на ЮНЕСКО

Наскоро тези обекти бяха добавени към Световното наследство на организацията

15 невероятни места под закрилата на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО наскоро постави под закрилата си 24 места като културно световно наследство. Така организацията вече се грижи за опазването на над 1000 културни, исторически и природни забележителности по света.

Сред новите обекти попадат световно известната област Шампан във Франция, както и по-малко познати места.

Вижте 15 от тях, които са наистина невероятни:

Шампан, Франция

От тук идва името на шампанското, а регионът е световно известен със своите лозя. И с красотата си.

Ефес, Турция

Един от най-старите и важни градове в Древна Гърция. Тук са останали забележителни паметници на културата от древността. В Ефес са родени Хераклит, Херострат и се счита, че е починала Света Богородица (според католическата църква)

Хамбург, Германия

Районите Speicherstadt и Kontorhaus в Хамбург, Германия, където се намират едни от най-големите пристанищни постройки в света – жилищни сгради и складове. Те са строени през 20-те до 40-те години на 20-и век, когато международната търговия преживява разцвет в региона.

Палермо, Италия

Сицилианският град пази наследство от 9 граждански и религиозни обекта, останали от арабско-норманската култура. Те датират от 1100 г. Комплексът включва два палата, три църкви, мост и катедрала.

Корея

Историческите области Baekje, разположени в центално-запаната част на Корея, се състоят от 8 различни археологически зони. Включват крепости, гробове, административни сгради и императорски дворец.

Диарбекир, Турция

Крепостните стени на града са дълги над 1600 фута и през годините към тях са добавяни нови порти, кули, надписи.

Мостът Forth Bridge в Шотландия

Той се намира на едноименната река и е най-дългият конзолен мост в света. Направен е изцяло от стомана и конкурирал при построяването си Айфеловата кула.

Некрополът в  Bet She’arim, Израел

Катакомбите датират от 2 век пр. Хр., с надписи на гръцки, арамейски и иврит.

Ботаническите градини на Сингапур

Разположени в сърцето на града, те са ключови за запазването на растителността от 1875 г. насам. Отворени са за посетители безплатно всеки ден в годината 5 ч. сутринта до полунощ.

Баптистки комплекс, Йордания

Тук е църквата Св. Йоан Кръстител. Вярва се, че на това място Исус от Назарет е кръстен от Йоан Кръстител.

Суза, Иран

Счита се за един от най-древните градове на Земята изобщо. В археологическия комплекс има останки от могили, дворец, административни и жилищни сгради от древността. Различните обекти датират между 5 век пр.н.е до 13-и век от н. е.

Акведуктът Padre Tembleque, Мексико

Строен е през 16-и век и включва множество съоръжения – извори, канали, водопроводи.

Регионът Hail в Саудитска Арабия

На няколко обекта тук може да се открият праисторическа каменна резба (петроглифи), каменни рисунки и надписи, датиращи от около 10 000 години.

Планината Great Burkhan Khaldun, Монголия

Вярва се, че тук е роден и погребан Чингис хан.

Maymand, Иран

 В това селце-резерват жителите живеят по първобитен начин във временни постройки през топлото време, а през зимата се местят в пещерите.

Коментари: 0