Ципрас с оферта към кредиторите до 2 дни

Гърция иска да остане в ЕС и еврозоната

Ципрас с оферта към кредиторите до 2 дни

Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на еврогрупата. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БГНЕС.

„Ние ще представим конкретни предложения в рамките на 2 дни, както беше решено на срещата на върха на еврозоната“, каза Ципрас. „Ще продължим реформите“, увери премиерът, като допълни, че страната иска споразумение с партньорите, но „споразумение, което наистина ще помогне на Гърция да излезе от кризата“. Според него е нужен „достоен компромис“.

„Надявам се в следващите дни да успеем да реагираме на ситуацията в интерес на Гърция и еврозоната. Залогът е не само икономическият, но и геополитическият интерес на Европа“, добави премиерът.

Ципрас заяви, че парите, които са били отпуснати на страната му, така и не са достигнали до гръцкия народ. Той уточни, че те са били похарчени за спасяването на банките, предаде AFP.

„Страната ми се превърна в истинска лаборатория за експериментиране с европейската политика на икономии и тези експерименти се оказаха несполучливи“, добави гръцкия премиер пред европейските депутати.

Това, което хората наричат гръцка криза, представлява колективната неспособност на еврозоната да намери решение на дълговата криза. Това е европейски проблем, на който трябва да се намери европейско решение, за да се избегне исторически значим за ЕС разрив, каза още Ципрас.

Той подчерта, че Атина не иска да скъса връзките си с Европа. „Изборът, който направи гръцкият народ на референдума, не е избор в полза на скъсване на връзките с Европа“, каза гръцкият премиер и призова всички страни да предотвратят една „разделена Европа“.

Коментари: 0