Нови 1,6 млрд. евро от капиталовите пазари за Гърция

Атина не се подготвя за въвеждането на разплащания със записи на заповеди

Нови 1,6 млрд. евро от капиталовите пазари за Гърция

Снимка: БГНЕС

Затъналата в дългове Гърция осигури краткосрочно нови средства от капиталовите пазари. Това съобщи DPA, позовавайки се на дълговата агенция на страната PDMA.

Атина е осигурила 1,62 млрд. евро за 26 седмици под формата на краткосрочни държавни облигации. PDMA продаде облигациите от 2,97 на сто, което е непроменена стойност спрямо 2 подобни акции през юни и май.

В петък (10 юли) гръцкото правителство трябва да рефинансира дългове за 2 млрд. евро. Според информация на финансови вестници в Гърция останалата част от парите трябва да влезе в държавния бюджет в четвъртък. Тогава се очаква от Атина да издаде допълнителни ценни книжа по отделна процедура.

Гръцкото Министерство на финансите отрече редица медийни спекулации, че правителството в Атина се подготвя за пускането на записи на заповеди. Според гръцка медия с такива записи ще изплатят заплатите на държавните служители и пенсиите по-късно този месец.

От министерството са обяснили, че статията не отговаря напълно на истината и подобни записи на заповеди или търговски ценни книжа може да са предвестник на нова валута.

Междувременно днес, Гърция е отправила официално искане за нов спасителен заем към фонда за помощ на еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (European Stability Mechanism – ESM), пише Reuters.

“ESM получи гръцката молба“, обяви говорител на фонда. Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната трябва да обсъди искането, което адресирано до председателя й Йерун Дейселблум.

Емитирането на краткосрочни съкровищни бонове е единственият източник за кредитиране на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, който използва практиката за рефинансиране на задълженията на страната.

Коментари: 0