73% от парите по „Региони в растеж“ са договорени

Амбициозната цел е до края на годината да успеем да изпълним всички етапни цели, заяви регионалният министър

73% от парите по „Региони в растеж“ са договорени
768 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Към момента договореният ресурс по Оперативна програма „Региони в растеж“ (2014 -2020 г.) е на 73% при 100% достъпен ресурс. Това заяви регионалният министър Николай Нанков при откриването на дванадесетата среща на Комитета по наблюдение на ОПРР. Той допълни, че министерството си е поставило амбициозната цел до края на годината да се изпълнят всички етапни цели, свързани с физическото и финансовото изпълнение на конкретни проекти.

Нанков обясни също, че така всички средства са отворени за кандидатстване като приоритетни ще бъдат добрите бенефициенти. „Един от тях е Министерството на здравеопазването“, каза Нанков. МЗ е кандидатствало по програмата на 12 май. „Това са единствените европейски пари в настоящия програмен период, които са насочени пряко и директно към здравната ни система и инфраструктурата, свързана с нея“, обясни регионалният министър.

Този ресурс ще бъде насочен към подобряване на спешната помощ. „Става въпрос за 24 болнични заведения, 37 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала към тези центрове“, обясни Нанков. Стойността на проекта е 163 млн. лв., който ще бъде оценяван от Брюксел, като в момента тече процес на оценката му от управляващия орган.

„Това е един от рисковите проекти, прекалено забавен проект. В момента основния фокус е насочен към закупуване на линейки, заедно с пълното им оборудване“, допълни регионалният министър.

Освен това 209 млн. лв. от Приоритетна ос 2 за енергийната ефективност ще бъдат пренасочени към образователната система. Причината, която изтъкнаха от ресорното министерство, е в това, че местните власти имат нужда от повече проекти в образованието. "Най-търсените проекти с най-голям недостиг на база на бюджета", коментира регионалният министър. 

Министър Нанков обяви и стартът на образователната кампания „Моят град – моята крепост“ , като основната и концепция е децата да се гордеят с родните си места. Ще бъдат организирани състезания между отличници по география и история от всички 28 области.
Коментари: 0