70% от руснаците са готови да гласуват за Путин

Засега в изборите не планират да участват 6% от анкетираните, а 11% все още не са решили

70% от руснаците са готови да гласуват за Путин

По-голямата част от руснаците възнамеряват да гласуват на президентски избори през март, показва проучване на държавната социологическа агенция ВЦИОМ. Според изследването 71% "определено" ще вземат участие в гласуването, а 10% "по-скоро ще вземат". Засега в изборите не планират да участват 6% от анкетираните, а 11% все още не са решили.

Социолозите също са предложили на руснаците списък на политиците, които се кандидатират за изборите и са попитали за кой от тях биха гласували, ако президентските избори се провеждаха следващата неделя. Според проучването, проведено в края на януари, 69.9% от руснаците са готови да гласуват за Владимир Путин на президентските избори, 7.2% за Павел Грудинин, а 5.9% за Владимир Жириновски.

Подкрепата за журналиста Ксения Собчак е около 1.2%, председателят на опозиционния федерален политически комитет „Яблоко“ Григорий Явлински – 0.9%, а за ръководителя на "Партията на растежа" Борис Титов – 0.3%.

Проучването е проведено в периода 26-28 януари сред 3000 пълнолетни руснаци. Методът на проучването е телефонно интервю. Максималният размер на статистическата грешка не надвишава 1.8%, пише „Интерфакс“.

Президентските избори в Русия са насрочени за 18 март 2018 г.

Коментари: 0