КЗК ще провери пазара на ток по сигнала на работодателите

Комисията ще направи секторен анализ на конкурентната среда на пазара на електроенергия

КЗК ще провери пазара на ток по сигнала на работодателите

Снимка: Economic.bg

668 ~ 2 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна анализ на свободния пазар на ток, след като месеци подред бизнесът открито заявяваше, че той не работи правилно заради спекулативните цени на които се търгува електрическата енергия. Дни преди от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) да подадат сигнал до регулатора, той се самосезира и започна проверка по случая.

Днес от КЗК съобщиха, че сигналът на АОБР ще се присъедини към образуваното от нея производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазара на електроенергия. Това става ясно от отговор на регулатора на внесения от АОБР сигнал във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия.

С писмото си КЗК информира, че в рамките на образуваното от комисията производство ще бъде направен цялостен и задълбочен анализ на конкурентната среда на пазара на електроенергия, както и на посочените от АОБР твърдения, с цел откриването на съществуващи или възможни антиконкурентни споразумения или практики на борсата. В рамките на анализа КЗК ще дефинира съответните пазари, техните характеристики и структура, бариерите за излизане, участниците на пазара, степента на пазарна конкуренция, нормативната уредба и др., и ще направи изводи за състоянието на конкурентната среда.

„Извършването на нов секторен анализ на енергийния пазар ще даде на КЗК детайлна представа за настоящите пазарни процеси и за нуждата от предприемане на евентуални допълнителни мерки от страна на комисията, съгласно разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които да допринесат за правилното функциониране на пазарната среда“, се казва още в писмото на КЗК до АОБР.

АОБР внесе сигнала си до КЗК на 25 януари 2018 г. Работодателските организации внесоха искане за образуване на производство за установяване на нарушение във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия на свободния пазар. Според асоциацията АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, които доминират в производството на електроенергия на свободния пазар с дял от около 92%, продават електроенергията за регулирания и свободен пазар на много различни цени.

В него се посочва още, че насърчаването на открита и честна конкуренция на пазарите на търговия на едро с електроенергия в полза на крайните потребители е целта на европейски регламент. КЗК потвърждава, че ще направи исканите от АОБР проверки за:

  • координирано поведение на АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, като основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас, при обявяване на начални тръжни цени;
  • предварително уговорено сътрудничество на двете централи с определени търговци на електроенергия, прилагайки различен достъп до информация относно тръжни процедури;
  • координирани действия на търговци на електроенергия във връзка със значително и пазарно необосновано увеличение на цената на активната електроенергия, предлагана на крайни потребители.
Подкрепи Economic.bg