От Toshiba ще генерират ток от морските дълбини

Иновативен проект може да преобърне досегашните разбирания за електроснабдяване

От Toshiba ще генерират ток от морските дълбини

Енергийната система New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) е резултат от съвместната работа на учени от компаниите Toshiba и IHI Corporation, според информация на SlashGear. Идеята на изследователите е да направят възможен добива на електричество от дълбините на световния океан, като технологията трябва да замени широко разпространените соларни панели и вятърни турбини.


Иновативната концепция ще създава електричество от подводните течения и температурните амплитуди, а също така ще използва енергията на приливите и отливите. Друг основен лост за изобреттелите ще бъде глобалното затопляне, което според тях също може да се използва ефективно за генериране на енергия. Техните усилия ще бъдат насочени към намаляването на вредните емисии от въглероден диоксид в атмосферата, което ще бъде съчетано с генерирането на електричество от дъното на световния океан.

Необходимите за експлоатацията на системата съоражения трябва да използват пълния си капацитет най-късно до три години, като функционирането и ще бъде реалност още през тази година според първоначалните планове на изследователския екип. Системата ще бъде изградена от две противоположно въртящи се турбини, захванати в дъното и управлявани от морското течение.

Иновативната платформа може да доведе до нова ера на добива на електричество и получава голяма подкрепа от природозащитници и други НПО.

.

Коментари: 0