Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея

Хиляди българи ще изкачат върха, за да почетат паметта на героите

Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея

Снимка: Facebook/Паметникът \"Шипка\"

Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Празненствата ще бъдат на връх Шипка и вече хиляди хора се събраха, за да почетат паметта на героите. 

В програмата на честванията на връх Св. Никола са включени традиционните състезания свързани със скоростно изкачване на стъпалата, отвеждащи към Паметника на свободата. Ще има и  работилници за най-малките, с които децата ще могат да станат съпричастни към героичното минало на народа ни.

За първи път тази година традиционната възстановка на събитията от отбраната на Шипченския проход ще бъде проведена на самия исторически връх Шипка, който отстои на няколко километра на север от Паметника на свободата.

Изминаха 141 години от епичните Шипченски боеве през Руско-турската освободителна война. В този ден си спомняме за героичните боеве на старопланинския връх. С битката на Шипка през 1877 г. се дава началото на свободна България. От 21 до 26 август 1877 г. българските опълченци и редовна руска армия водят сражения на върха срещу значително превъзхождащата ги по численост турска армия, водена от Сюлейман паша.

Коментари: 0