Отбелязваме Световния ден на книгата

Празникът се чества от 1996 г. с решение на ЮНЕСКО

Отбелязваме Световния ден на книгата
4736 ~ 1 мин. четене

Днес е Световният ден на книгата и авторското право. Денят се отбелязва с решение на ЮНЕСКО и се чества от 1996 г. по цял свят. Това е празник на всички автори на книги, читатели, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване.

Целта на честването на празника е да се насърчат младите хора да открият удоволствието от книгите и да покажат уважението си към авторите.

Датата е избрана заради важните литературни събития, случили се на този ден, а именно на 23 април 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир, а автори като Морис Дюрон и Владимир Набоков са родени тогава.

Идеята за празника се заражда в Каталуня, където на този ден, известен там като денят на св. Георги Победоносец, традиционно дамите подаряват книга, а в замяна младежите им подаряват роза, за да върнат жеста.

На 23 април по цял свят се провеждат най-различни инициативи, включително и у нас. В цялата страна са подготвени редица инициативи от учебни заведения, издателства и книжарници.

Тази година българските градове ще бъдат завладени от предизвикателството „Пусни книга на свобода“. Идеята на организаторите е в обществените пространства на населените места да бъдат „освободени“ възможно най-голям брой книги.

Денят ще бъде отбелязан и във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празникът ще се чества за първи път в историята на университета.

Подкрепи Economic.bg