Отчуждените Toshiba и Western Digital обмислят обща инвестиция

Бизнес с чипове ги скара, пак бизнес с чипове може да ги сдобри

Отчуждените Toshiba и Western Digital обмислят обща инвестиция
На фона на охладнелите отношения между Toshiba и Western Digital сега стана ясно, че двете обмислят нова линия за производство на чипове, предава Reuters. 

Бизнес партньорите се поотчуждиха покрай решението на японската компания да продаде звеното си за NAND памети - решение, в което американският съдружник съзря нарушаване на предишните споразумения между двете страни. 

Припомняме, че сагата около полупроводниковия бизнес на Toshiba продължи месеци наред, по време на които се обсъждаха различни колаборации между някои от топ играчите в сектора. Причината японският гигант да потърси нов собственик на „своето бизнес бижу“ бе банкрутът на ядреното му подразделение Westinghouse и надеждата, че по този начин ще покрие огромните загуби. В крайна сметка Toshiba продаде подразделението си за NAND чипове миналия месец на консорциума Bain Capital LP, в който влизат Apple и Dell,  за 18 млрд. долара. 

Междувременно Western Digital предяви права върху споразумението с довода, че всяка сделка има нужда и от нейното съгласие. Компанията дори се обърна към Международния арбитражен съд, което не спря Toshiba да в опита ѝ да намери купувач. 

Western Digital е един от водещите световни производители на твърди дискове. Миналата година компанията плати 16 млрд. долара, за да придобие SanDisk, който пък си партнира с Toshiba още от 2000 г. насам. 

Предвид конкуренцията със Samsung Electronics, най-добре е да имате приятелски отношения със SanDisk, коментира по време на пресконференция ръководителят на звеното Ясуо Наруки. 

Бизнесът с памет чипове става все по-важен в технологичния свят, а за някои играчи той е основен стълб на растежа. 

Toshiba обяви тази седмица, че ще инвестира допълнителни 110 млрд. йени (980 млн. долара) в производствена линия за Fab 6 чипове, която ще бъде разположена в централна Япония. Първоначалната информация беше за по-голяма инвестиция в размер 195 млрд. йени. 
Коментари: 0