Отхвърли се предложението за таван на заплатите на регулаторите

Законопроектът беше внесен от Реформаторския блок

Отхвърли се предложението за таван на заплатите на регулаторите

На заседание днес депутатие отхвърлиха предложението на Реформаторския блок за таван на заплатите на ръководителите в БНБ и в регулатори като Комисията за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за енергийно и водно регулиране и в Съвета за електронните медии.

Внесеният законопроект беше отхвърлен с 50 гласа „за”, 30 „против” и 39 въздържали се.

"Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителят и банковият надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал", заяви Менда Стоянова по време на дебатите в парламента.

Тя не подкрепи законопроекта, защото БНБ е институция, която се самоиздържа. „БНБ осъществява надзор над банковия сектор и не може служителите в един надзорен орган да взимат в пъти по-ниски заплати от работещите в търговските банки, допълни тя, цитирана от Mediapool.

В законопроекта се предвиждаше основното месечно възнаграждение на управителя на БНБ да бъде 95 на сто от размера на възнаграждението на председателя на Народното събрание, а на подуправителите - 90 на сто от възнаграждението на гуверньора. За другите управляващи в БНБ основната месечна заплата трябваше са е 80 на сто от тази на ръководителя на Централната банка, за директорите на дирекции - 70 на сто, а за останалите служители - до 60 на сто в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Освен това законопроектът залагаше промени и в уреждането на заплатите на КЗК, КРС, КЕВР и СЕМ. Мотивите на Реформаторите бяха свързани с напрежението в обществото заради колосалните заплати на управата на БНБ, надхвърлящи в пъти заплатите на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.

Коментари: 0