Отиде си бащата на грузинското икономическо чудо

Каха Бендукидзе беше предприемач, преподавател, министър на икономиката и координирането на реформите по време на президента Саакашвили

Политик с репутация

Отиде си бащата на грузинското икономическо чудо
332 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Най-уважаваният грузински политик, смятан за бащата на реформите в бившата съветска република, Каха Бендукидзе почина в Лондон, информира днес BBC Russian.

Известният по света икономист и предприемач е заемал постовете министър на икономиката и министър по координиране на икономическите реформи на Грузия в периода 2004 – 2009 г. През 2014 г. той влезе първо в експертния съвет към министъра на икономиката на Украйна, а след това по покана на президента Петро Порошенко и в обществено-икономическия съвет към правителството на Арсений Яценюк.

Каха Бендукидзе дори се спрягаше за член на новосформираното правителство на Украйна през пролетта, но опроверга тази информация, предпочитайки да членува в различни граждански и експертни съвети към ресорните министри. Работил е и в Свободен университет в Тбилиси.

Преди експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили да го покани в правителството след Революцията на розите, Каха Бендукидзе беше направил кариера като бизнесмен - собственик на холдинга „Обединени машиностроителни заводи“ и вице-президент на Руския съюз на индустриалци и предприемачи.

Бившият грузински държавен глава съобщи за смъртта на един от съратниците си в социалната мрежа Facebook. "Aз съм съкрушен. Днес той за пръв път не отговаряше на обаждания и съобщения. Първо бях учуден, а после ми казаха... Грузия загуби Каха Бендукидзе“, написа Саакашвили.

Покойният грузински политик е известен като автор на либералните икономически реформи в постреволюционна Грузия. В основата на икономическата си програма той постави либертарианството и необходимостта от „тотална приватизация“ в кавказката република. Ексминистърът тогава имаше и „шокиращ“ за критиците си лозунг: „Да продадем всичко, освен съвестта и честта“.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата".

Подкрепи Economic.bg