Откриха диамант на стойност $430 хил. в Русия

Това е поредният огромен скъпоценен камък, намерен в Якутия

Откриха диамант на стойност $430 хил. в Русия

Снимка: Alrosa.ru

4367 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Впечатляващ 76-каратов диамант бе открит от руската компания Alrosa, която е един от най-големите световни производители на скъпоценни камъни. Компанията планира да предложи рядкото бижу на търг на начална цена от над 430 хил. долара.

Големият диамант, намерен в руската република Якутия, е наречен „70 години от победата във Великата отечествена война“ (начинът, по който руснаците наричат конфликта между СССР и Нацистка Германия в рамките на Втората световна война), в знак на почит към годишнината от разгрома на Хитлер, която ще бъде тържествено отбелязана в Москва на 9 май.

Въпреки че диамантите с подобен размер са изключително редки, това е четвъртият огромен скъпоценен камък, открит в рудника Юбилейная за последните 2 г., предаде RT.

Кристалът е прозрачен, с жълтеникав оттенък и има формата на октаедър, съобщават от компанията. Той има малки парченца оливин в периферната част и дисковидна пукнатина, изпълнена с графито-сулфиден състав на повърхността.  

През декември 2014 г. Alrosa продаде диамант с тегло 47.5 карата за 1,8 млн. долара на аукцион на Сотбис в Ню Йорк. Тогавашното наддаване започна от 900 хил. долара. Диамантът беше направен от кристал с тегло 128.44 карата, също намерен в Якутия.

Компанията планира да продаде 40 млн. карата диаманти през 2015 г., в сравнение с 36-те млн., пласирани през 2014 г. Alrosa осигурява около 25% от световното производство на диаманти и 95% от всички диаманти, добивани в Русия. Тя оперира в република Якутия и региона на Архангелск. Руското правителство е собственик на 43,9% от компанията, а това на Якутия – на 25%.  

Най-големите производители на диаманти, добити по естествен път, са Русия, Конго и Ботсвана, които заедно осигуряват около 60 на сто от световното производство на скъпоценните камъни.

Подкрепи Economic.bg