Откриха мистериозна планета с размерите на Сатурн

Системата се намира на около 22000 светлинни години

Откриха мистериозна планета с размерите на Сатурн
Учени забелязаха сгушена планета в т.н. "издутина" Млечния път, която до момента не е забелязвана, пише изданието MailOnline. 

Масата на мистериозния обект е между масите на Сатурн и Юпитер и орбитира около звезда с маса, наполовина на тази на Слънцето, на 22 000 светлинни години от Земята. 

Звездата официално е обозначена OGLE-2014-BLG-1760. Тя е открита с помощта на техника, позната като гравитационна леща. Когато светлината преминава през масивно космическо тяло, гравитацията му може да огъне пространство-времето. Пътят на светлината се пречупва покрай обекта, подобно на светлината, която се пречупва през лещите на очила. В Космоса този ефект прави далечни обекти по-ярки. 

Астрономите са засекли приличащата на Сатурн екзопланета, разположена в близост до централната изпъкналост на Млечния път, използвайки гравитационна леща. 

Според изследването извънслънчевата планета е с маса около 180 пъти масата на Земята. Тя орбитира около звездата си на разстояние приблизително 1.75 пъти разстоянието между Земята и Слънцето, пише "Фокус". 

Масата на звездата-майка е приблизително 0.51 слънчеви маси. Системата се намира на около 22000 светлинни години, което предполага, че има голяма вероятност да е в издутината на Млечния път. 
Коментари: 0