Откриха най-голямата и най-ярка черна дупка

Квазарът й е приблизително 429 трилиона пъти по-ярък от Слънцето

Откриха най-голямата и най-ярка черна дупка
4511 ~ 2 мин. четене
Астрономи откриха най-голямата и най-ярка черна дупка с маса приблизително 12 милиарда пъти масата на Слънцето. Според учените тя датира от времето, когато Вселената е била на по-малко от един милиард години, пише изданието Space.com.

Черната дупка е обозначена като J0100+2802 и е най-масивният квазар, откриван някога в ранните години на Вселената, но и най-яркият. Той е приблизително 429 трлн. пъти по-ярък от Слънцето. Светлината от далечните квазари пътува до Земята милиарди години, затова астрономите ги виждат в момента, когато Вселената е била млада. По време на пътуването си светлинните лъчи преминават през интергалактически газове, които ги оцветяват. Благодарение на оцветяването учените получават информация за процеса на формиране на звездите. 

"Този квазар е най-яркият в ранната Вселена, той, подобно на морски фар, ще бъде инструмент за изследване на структурата на тъмната, далечна Вселена", разказва ръководителят на проучването Син-Бинг УУ, астрофизик от Пекинския университет.

Най-голямата черна дупка, открита до момента, има маса над 10 млрд. пъти тази на Слънцето, пише "Фокус". За сравнение черната дупка в центъра на млечния път е само между 4 и 5 млн. пъти масата на Слънцето. 

Въпреки, че дори светлината не може да избяга от мощното гравитационно поле на черните дупки, откъдето идва името им, черните дупки често ярки. Това се дължи на факта, че са заобиколени от акреционен диск, състоящ се от от газове и прах, които се нагряват и излъчват светлина, движейки се в поглъщаща спирала на дупката. Астрономите предполагат, че квазарите - най-ярките обекти във Вселената, съдържат свръхмасивни черни дупки, които отделят невъобразимо големи количества светлина. 


Подкрепи Economic.bg