Откриха обходния път на Монтана

Инвестицията е за близо 48 млн. лева, съобщи Бойко Борисов

Откриха обходния път на Монтана

Обходният път на Монтана беше открит след близо едногодишно закъснение и буквално в последния възможен час за спасяване на европейските пари.

Лентата прерязоха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.


Само с два реализирани обекта – обходният път и водният цикъл, в Монтана са инвестирани над 100 млн. лв., отбеляза премиерът Бойко Борисов при откриването на пътя днес. По думите му, показателно е, че това вече се случва не само в Южна, но и в Северна България.

Премиерът посочи, че когато има активност от местната власт, правителството подкрепя проектите, и призова кмета да работи за подобряване на енергийната ефективност на блоковете, за което е заделен втори милиард лева. „От 1 януари започваме и малките сгради“, допълни Борисов.


Обходният път на Монтана е част от международния Видин-Ботевград, по който става връзката с Румъния и Гърция.

След пускането в експлоатация на втория мост над река Дунав при Видин -  Калафат се нараснаха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва все по-интензивно като най-късия маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.


Проектът е на стойност 46.6 млн. лв. и се финансира от оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Общата дължина на обхода е 12.452 км.


Днес ще бъде открит и още един участък – това е 15-км от основно ремонтирания третокласен път Мадан – Златоград – Бенковски. Това е единствената връзка към Златоград и околните населени места. 

Коментари: 0