Отломки от най-голямата китайска ракета паднаха в Индийския океан

Неконтролираното падане предизвика остри критики към китайските учени

Отломки от най-голямата китайска ракета паднаха в Индийския океан

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

3257 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Отломки от най-голямата китайска ракета Long March B5 се разбиха в Индийския океан западно от Малдивите рано тази сутрин, след като дни наред се тиражираха спекулации за това къде точно ще паднат. Новината бе съобщена от китайската космическа агенция и потвърдена от космическото командване на САЩ.

Ракетата Long March B5 бе изстреляна на 29 април с първия модул на новата космическа станция на Китай – Tianhe. След приключването на операцията по доставянето на товара обаче ядрото, тежащо 21 тона, остана неконтролируемо и започна да обикаля земната орбита с над 27 000 км/ч. По принцип такива отломки би трябвало да се изгарят безопасно при навлизане в атмосферата, което и се случи с по-голямата част от компонентите на китайската ракета. Все пак част от тях не успяха, което подсказва за някои грешни изчисления на китайските учени. 

Шансът ракетата да падне на сушата бе определен като минимален от специалистите. Въпреки това неконтролираното повторно навлизане в атмосферата на толкова голям обект породи опасения за възможни щети и жертви. САЩ разкритикуваха остро липсата на прозрачност.

Ясно е, че Китай не отговаря на отговорните стандарти по отношение на космическите си отломки“, коментира Бил Нелсън от НАСА пред Reuters.

Коментари: 0