Отмъщава ли Ердоган на Volkswagen за отказа от завода

След като германският гигант обяви решението за отказ от инвестицията, антитръстовите органи в Турция започнаха разследване срещу дружеството

Отмъщава ли Ердоган на Volkswagen за отказа от завода
11566 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Коронакризата промени плановете на един от най-големите производители на коли в света - Volkswagen. Компанията беше принудена да преразгледа намеренията си за изграждане на завод в Турция, а решението изглеждаше очаквано на фона на лошите продажби на автомобили и кризата в сектора.

Но малко след като германският гигант обяви решението за отказ от инвестицията, антитръстовите органи в Турция започнаха разследване срещу него.

Съветът за конкуренция в Турция обяви началото на разследване срещу VW, Audi, Porsche, Mercedes и BMW, за да определи дали германските производители на автомобили са нарушили закона за конкуренцията на страната.

Съветът по конкуренция заяви, че има твърдения за действията на тези автомобилни производители по отношение на сътрудничеството в областта на сигурността и околната среда, както и споделянето на чувствителна към конкуренцията информация и те се считат за достатъчни, за да заслужават започване на разследване, съобщава Autonews Europe.

Германското авторитетно издание Focus обаче видя друг замисъл в започналата проверка и според него тя е свързана с отказа на VW от завода в Турция и начин президентът Реджеп Тайип Ердоган „да си отмъсти“.

„Не може да се пренебрегне, че разследването е свързано с решението за отмяна на завода на Volkswagen в Турция“, коментира изданието и добавя, че Ердоган преди често е заплашвал чужди групи.

„В крайна сметка е необходимо да изчакаме дали германските автомобилни производители са нарушили местния закон за конкуренцията и дали президентът Ердоган застава зад разследването. Истината обаче е, че Ердоган често заплашва чужди компании на няколко пъти“, пише Focus.

В анализа се дава пример с поведението на турския президент към социалните медийни платформи. Ердоган се е насочил към тези компании след протестите срещу правителството му през 2013 г. Платформи като Twitter и Wikipedia бяха блокирани заради това. Ердоган е заплашвал чуждестранни рейтингови агенции в миналото и ги е обиждал като „изнудвачи“ или „измамници“.

Списание Focus е изпратило запитвания до автомобилните компании за техните коментари относно разследването, открито от органа по конкуренция в Турция.

Mercedes и BMW казват, че „няма да коментират текущи разследвания“.

В изявление на VW се обяснява, че „компанията е била информирана от турските власти, че срещу VW, Audi и Porsche е започнато разследване. Процедурите на Комисията, свързани с разследването, все още са в много ранен етап и понастоящем законите за конкуренцията в Турция продължават на европейско ниво“, се казва в изявлението.

В отговора си Volkswagen прави дълго изложение на антитръстовите закони, но не отговоря на въпроса дали това разследване е отмъщение след решението за отказ от завода на VW.

Припомняме, че фабриката трябваше да бъде построена в Западна Турция до пристанищния град Измир и да създаде 4000 нови работни места. Очакваната инвестиция за турския завод бе между 1.2 и 1.5 млрд. евро, като там щяха да се създават следващото поколение на моделите Volkswagen Passat и Skoda Superb, предназначени за средния клас. Вместо това сега производството им ще бъде поверено на завода в Словакия, намиращ се в близост до Братислава, твърди немската медия. Максималният производствен капацитет на завода трябваше да бъде за 300 хил. превозни средства годишно.

Подкрепи Economic.bg