Отношенията между Сърбия и Косово се изострят

Срещата на върха на Западните Балкани в Берлин завърши без резултат

Отношенията между Сърбия и Косово се изострят

Снимка: БТА

1244 ~ 1 мин. четене
Отношенията между Косово и Сърбия се обтегнаха допълнително след срещата на върха на Западните Балкани в Берлин. Белград се противопостави на кандидатурата на Прищина за член на "Интерпол". В отговор Косово наложи 100-процентни мита над вноса на сръбски стоки. 

След срещата сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия няма други условия, освен премахване на тези мита. "Срещата даде възможност на Сърбия да чуе единствено критики по свой адрес и не доведе де деблокиране на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения", коментира още той.

Държавният глава на Косово Хашим Тачи описа проведената среща като "тежка" и подчерта, че тя е завършила без резултат. Той отново повтори искането си Сърбия да признае независимостта на Косово и отрече, че разрешаването на конфликта може да доведе до размяна на земи между двете страни.

По думите му отношенията между Сърбия и Косово са достигнали най-ниското си ниво. Хашим Тачи изрази съмнение, че ще има помирение между Сърбия и Косово, докато сърбите не признаят независимостта на Косово.

Следващата среща, посветена на диалога между Белград и Прищина, ще се проведе на 1 или 2 юли във френската столица Париж. 
Коментари: 0