Отпускат още 115 млн. лв. за нов участък от Западната дъга

Отсечката от Софийското околовръстно е продължение на магистрала \"Люлин\"

Отпускат още 115 млн. лв. за нов участък от Западната дъга

Агенция "Пътна инфраструктура" ще получи безвъзмездна финансова помощ от 115.4 млн. лева за изграждането на отсечка от 5.53 км от Западната дъга на Софийския околовръстен път, реши на днешното си заседание правителството. Парите ще дойдат от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

Отсечката, която ще се изгради с парите, е част от лот 1 на магистралата "Калотина-София". Приетото решение ще позволи изпълнението на проекта да започне преди одобрението от Европейската комисия.

Проектът отговаря на изискванията за кандидатстване за финансиране по оперативна програма Транспорт и транспортна инфраструктура", като строителството е от важен национален и обществен интерес. В отсечката, с дължина малко над пет километра и половина, ще има три пътни възела, две пресичания на ж.п. линии с надлези и пресичане на пътя за с. Волуяк. Тя ще се свърже с изграждащата се към момента Северна скоростна тангента и автомагистралата "Калотина – Столичен околовръстен път".

За реализацията на проекта са необходими общо 115 671 717.60 лв. с ДДС, като от тях 115 408 769.04 лв. е допустимата безвъзмездна финансова помощ. Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на автомагистрала "Люлин" и е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", който в България свързва Видин с Кулата.

Коментари: 0