Отработването в събота не е продуктивно

Според експерти отработените съботи са по-подходящи за укрепване на личностните връзки в колектива

Economic.bg потърси различни експертни гледки точки по горещата тема

Отработването в събота не е продуктивно
260 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Отработването в събота не е продуктивно. Производителността на труда е ниска, контрагентите извън страната не работят, изобщо това не е ефективно. Това коментира пред Economic.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по повод предложението на депутати от БСП отработването на почивните дни в събота да отпадне.

"Там, където има нужда, особено в частния бизнес, винаги може да се организира извънреден труд. Ако ще се сливат празници, по-добре е въпросните дни да са за сметка на годишната отпуска", добави Велев.

Според Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", няма еднозначен отговор по въпроса. В българската икономика твърде много се набляга на работата. "Когато сме заети, мислим само и единствено за работа и това неизбежно влияе негативно на личния ни живот и принадлежността ни към определена общност - семейна, приятелска, роднинска", заяви Загоров.   

Според него празниците са най-подходящият повод да заздравим връзките в тази общност и именно затова трябва да има повече свободни дни около тях. Загоров твърди, че това по никакъв начин не нарушава трудовия процес.

Синдикалистът обясни още, че отговорност на работодателите е да организират работния процес и изпълнението на трудовите задачи в работните дни. Загоров смята, че "работните съботи" са по-подходящи за укрепване на личностните връзки в колектива чрез организирането на т.н. тийм билдинги, които сближават служителите в извънработна среда.

Александър Загоров смята, че е добра практика да се поддържа баланс между личен и трудов живот. "Когато хората са по-отпочинали и имат пълноценен личен живот, те са по-съсредоточени и продуктивни в работата си", заключи синдикалистът.

Експертът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев е на мнение, че подобно решение е неутрално за икономиката, защото има своите предимства и недостатъци.

"Слетите почивни дни имат своите положителни страни - потреблението се повишава, хората ги използват за пътувания и стимулиране на местната икономика в различни региони на страната", заяви той.

През отработващите се съботи производителността на труда е много по-ниска, особено от гледна точка на държавната администрация. Работи се не само по-малко, но и до по-рано. В крайна сметка се получава някакъв хигиенен полуден, който е определен за почистване и поддръжка на съответното учреждение, коментира още Алексиев. 

Той смята, че всеки работодател, особено в частния сектор, би трябвало да има правото да избира дали да се отработва, или не.

Коментари: 0