Българите купуват имоти предимно в Гърция

Кризата при недвижимите имоти в Европа е отминала, заяви управляващият съдружник на ЛУКС ИМОТИ Никола Стоянов

Българите купуват имоти предимно в Гърция
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Гърция е пазар номер едно за покупка на имоти от български купувачи, показва проучване на агенцията за луксозни имоти ЛУКС ИМОТИ. 

В южната ни съседка имаме нови договори с един от водещите строители в Северна Гърция, заяви Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ по време на най-популярното имотно изложение във Великобритания A Place in the Sun.

Българските купувачи се еманципираха доста през последните години и започнаха да купуват имоти извън пределите на България в добри мащаби, коментира още управляващият съдружник на ЛУКС ИМОТИ. 

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни имоти в София е 5.2%, според данни на ЛУКС ИМОТИ. Това ниво е значително по-високо от нормалните нива на доходност от подобен род активи в развитите страни на Западна Европа.

Той обясни, че от две години инвеститорите в имоти са започнали да се завръщат на пазара. В Лондон кризата отдавна е отминала, цените са нагоре, а доходностите в секторите са добри, подчерта Стоянов.
Кризата при недвижимите имоти в Европа е отминала, смята той. Оттук нататък посоката, и като брой сделки, и като цени, е само нагоре. 

Никола Стоянов е на мнение, че сега е моментът за покупка на ваканционен имот или за инвестиция в проект, тъй като все още малко спекуланти са се включили на пазара. Според Стоянов луксозни имоти във високия сегмент могат да се купят в Испания за поне 200 000 евро, а във Франция - от 300 - 350 000 евро. Ако вземем по-нисък сегмент обаче, цените в Испания са от 60-70 000 евро.

От агенцията за луксозни имоти препоръчват на своите клиенти, които търсят добра доходност от инвестиции в имоти, два типа имоти в Обединеното кралство - апартаменти или къщи с 2, 3 или 4 спални в Лондон и неговите предградия, а също и студентските жилища в Ливърпул, Манчестър, Оксфорд, като тук влизат студиа или апартаменти в близост до университети. 

Цените за подобен вид жилища започват от 40 000 паунда и могат да достигнат 60-70 000 паунда, а доходността е около 10% годишно. Следва да се има предвид, че Великобритания е един пазар с високо търсене и стратегия за излизане винаги има, при това с нарастване на капитала при продажбата, посочва Стоянов. 

Експертът заяви още, че интересът към сделките в чужбина нараства и допълни, че това ще е последната година, в която цените ще бъдат изгодни и биха направили покупката печеливша.

Определено британският купувач се завръща в страни като Испания, Франция, до голяма степен и Португалия прави добро впечатление. В следващите години ще видим значително повече покупки на ваканционни имоти, допълни Стоянов. 
Коментари: 0