Пиер Луврие – новият медиен монопол в България

С придобиването на Виваком и мултиплексите за тв и радио разпространение инвеститорът получава лъвски пай от ефира и телекомуникациите

Пиер Луврие – новият медиен монопол в България

Снимка: БГНЕС

796 ~ 3 мин. четене
Автор: Михаела Иванчева

Сделката за едно евро, при която регистрираната в Люксембург LIC33 придоби мажоритарен дял в редица водещи български фирми, предизвика вълна от спекулации в общественото пространство. Продължават да се коментират възможни връзки на собственика Пиер Луврие с Русия и интересите, които мистериозните инвеститори представляват.

Това, което също би трябвало да притеснява наблюдатели и анализатори, е монополният характер на сделката. Самият Луврие многократно потвърди, че той е единственият акционер в новосъздадената LIC33. Компанията е основана с цел осъществяване на сделката.

Трябва да се подчертае, че трансакцията трябва да мине през одобрението на антимонополните институции в страната ни, а именно - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ето и малко детайли от сделката: LIC33 придобива дяловете на Цветан Василев във Виваком, които възлизат на 43% от капитала. Пиер Луврие и неговите колеги потвърдиха амбицията си до края на годината да купят и още 33% от Виваком, които в момента са в ръцете на фирмата Crusher Ltd. Останалите 24% са разпределени между други по-малки инвеститори.


Виваком държи между 22% и 25% от пазара за мобилни оператори в страната. Дълговете на компанията възлизат на 400 млн. евро.

Инвеститорите от групата Луврие също така купуват мажоритарни дялове в следните компании – NURTS (водещият доставчик на услуги по пренос и разпространение на тв и радио в ефира, т.нар. мултиплекс), Garb Audience Research, First Digital (мултиплексът, който излъчва цифрово каналите на БНТ), Avionams

През 2014 г. Виваком започва процес на придобиване на 100% от дяловете на NURTS. Споразумението е приключило, но транзакцията все още не е одобрена от антимонополните органи в страната ни.

Както вече споменахме, NURTS е водещ доставчик на услуги в сферата на радиото и телевизията и притежава мрежа от около 700 радио и телевизионни станции. First Digital е мултиплекс оператор на цифровото ефирно излъчване на програмите на Българската национална телевизия. Garb Audience Research е компания за пийпълметрия, която следи аудиторията на телевизи, радиа и печатни медии. Едва ли е нужно да се споменава, че това е пряко свързано с рекламата в съответните медии.

По предварителни данни, дълговете на всички фирми в пакетната сделка възлизат на около 900 млн. евро. Това е разбивката на задълженията на някои от фирмите: Виваком - 400 млн. евро; NURTS - 12 млн. евро; Дунарит - 25 млн. евро; Avionams - 8 млн. евро.

Луврие е работил в сътрудничество с международни банки като BNP, Credit Suisse, Unicredit, SocGen, Citi Group, Morgan Stanley. Oт тези и подобни международни финансови институции най-вероятно ще дойдат 900 млн. евро, от който Луврие се нуждае, за да изплати дълговете на новопридобитите фирми.

Следвайки общия поток от спекулации, неизменно се прокрадва мисълта дали зад тази сделка не прозира дългата ръка на Москва. Другата версия тип „теория на конспирацията” сочи, че всъщност новият инвеститор е просто подставено лице на досегашния собственик Цветан Василев, който се опитва да остане в сянка, след компрометирането му покрай фалита на КТБ. Каква е истината трудно може да се прецени в морето от спекулации, но несъмнено поводи за съмнения около сделката има.

Вероятно новият инвеститор ще потърси начини да извади въпросните компании от трудното финансово положение, да рефинансира задълженията им, да преструктурира дружествата и да инвестира в растежа им. Ако спази заявеното пред медиите вчера до 2018 г. да изплати задълженията на придобитите компании, Пиер Луврие и неговите партньори ще имат след 3 години стабилни лидерски дружества в сферата на телекомуникациите, медиите и разпространението на радио и тв програмите. „Дунарит” и „Авионамс” ги броим като „екстри” към медийния пай.

Най-нормалното нещо е да се попита доколко безопасно е да се концентрира толкова отговорност в ръцете на отделен човек - единствения акционер във фирмата LIC33, придобила гореспоменатите компании? (Няма да коментираме факта ,че на този въпрос отдавна държавните органи като ДАНС и регулатори като КРС и КЗК е трябвало да потърсят отговорите, ако се вземе предвид факта, че и продавачът на въпросните компании е един единствен човек – Цветан Василев – по думите на Луврие, който ги е купил от него).

"Аз не представлявам ничии външни интереси. Аз съм сам и съм независим," каза Луврие пред медиите. А дали е така??? Отговорите да дадат гореспоменатите органи.

Коментари: 0