Парен чук за фондовите борси

В момента не препоръчвам инвестиране в акции, казва финансистът Бисер Манолов

Парен чук за фондовите борси

Снимка: Economic.bg

Фондовите пазари регистрираха най-лошото си представяне от 2011 година насам. Тридневен срив, вследствие на който американските индекси заличиха 10% от стойността спрямо най-високите си нива

За мнозина това е съвсем нормално. Да не забравяме, че през последните месеци бяха покорени нови и нови ценови висини. Определено еуфорията надделява. Глобалната икономика е в добро състояние, трудовата заетост - на максимални нива и изведнъж неочакван борсов колапс. 

Всичко започна миналия петък, когато бяха публикувани отличните данни за американския пазар на труда. Да, практически в САЩ няма безработица. Това моментално нажежи очакванията за растяща инфлация, което от своя страна бе интерпретирано като агресивно повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв. Без в това да търсим някакъв символ, точно в този ден Джером Паъул пое управлението на Федералния резерв. 

На всичко отгоре стана ясно, че фонд за управление на активи е прекалил с размера на експозицията залагайки на това, че пазарите няма да падат и ще имат ниско ниво на ценово колебание. 

Всичко това се стовари като парен чук на фондовите борси и започнаха масови разпродажби на огромни пакети. 

Паниката доведе дотам, че от Белия дом излязоха със съобщение, че са обезпокоени от обезценката на американските акции. Между другото, президентът Тръм, опиянен от успехите си по всички фронтове, преди известно време спомена, че очаква ниво на основния индекс Дау Джонс от 30 000 пункта. 

Това, разбира се, е доста странна ситуация – президентът да коментира ценовите нива на фондовите пазари, но е тема на друг разговор. 

Според специалисти политиката на Тръмп ще отвори дупка в бюджета, която ще трябва да бъде покрита с емитирането на допълнително 1 трилион долара  държавен дълг. Това по принцип нямаше да бъде проблем, но съвпадна с обявената политика от страна на Федералния резерв за намаляване на балансовото си число или казано с други думи – намаляване на размера на инвестиции в американски държавни ценни книжа. 

Към настоящия момент с най-голямо значение е дали разпродажбата на 10-годишни американски книжа ще доведе до доходност от 3%, т.е американското правителство да се финансира на 3% за 10-годишен период. Ако това стане факт, със сигурност фондовите пазари ще продължат обезценката си. 

Растяща инфлация, високи лихви, прекомерна задлъжнялост (държавна и корпоративна) не са добра комбинация за движението на фондовите пазари през следващите месеци. 

В момента не препоръчвам инвестиране в акции, защото считам, че  започва съществена корекция на фондовите пазари.
Коментари: 0