Парите от излишъка отиват в Северозапада и за \"Хемус\"

Правителството ще вложи част от средствата в смесените региони

Парите от излишъка отиват в Северозапада и за \

Правителството ще вложи приоритетно парите от излишъка в Северозападна България, смесените региони и магистрала “Хемус”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с кметовете от Търговищка, Разградска и Шуменска области, в която се включи и финансовият министър Владислав Горанов.

Двамата обявиха, че от началото на година досега спрямо същия период на 2015-а са събрани с 1.5 млрд. лв. повече приходи, което е плод на усилията на държавата и нейните ведомства.

"На базата на това си позволяваме да финансираме жизнено важни за кметовете проекти за подобряване на живота на хората", коментира Борисов.

Той изрази съжаление, че през предишния мандат не е постигнат синхрон между министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, какъвто има сега между Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите.

"Резултатът е видим. Освен да намалим дефицита, всичко което излезе над чертата ще отиде при кметовете от тези региони",обобщи премиерът.

По думите на Владислав Горанов излишъкът е плод на ръста на икономиката. “Миналата година отчетохме 2 млрд.лв. повече спрямо 2014 г .и ако се сумират с тази - имаме 3,5 млрд. лева ръст, плод на усилията на държавата", заключи той.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов изрази притесненията си, че в България безработните не искат да работят, а същевременно инвеститорите имат голяма нужда от работници. 

Премиерът обяви, че срещата му с кметове в Търговище е била по повод на техни искания за финансова подкрепа от държавата за местни водни проекти, за саниране на детски градини и училища, пътища, детски площадки и игрища, обредни домове. Следващата седмица по въпроса ще бъде прието правителствено постановление.

Коментари: 0