Парите за биоземеделие са похарчени за гъски

Министър Христо Бозуков посочи, че 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците

Парите за биоземеделие са похарчени за гъски
Парите за биоземеделие са похарчени за гъски. Това стана ясно от думите на земеделския министър Христо Бозуков. Екипът на МЗХ даде спешна пресконференция във връзка със сигнала на производители от сектора на биоземеделието, че европейските средства, предвидени за тях по Програмата за развитие на селските райони, са изчерпани.

Според Бозуков средствата за агроекология и биопроизводство са похарчени само за 2 години, а не както е предвидено - да 7 г. - до края на програмата през 2020 година.  „Гъските изядоха субсидиите. И друг път е ставало дума, че са давани допълнителни субсидии на зърнопроизводители, понеже в техните ниви са гнездели зимуващи видове гъски", обясни министърът, цитиран от Дарик.

Бозуков посочи, че 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците.  

"Критична е и ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет. В момента са сме на минус 96 млн.", допълни министърът.

Въпреки това стопаните могат да са спокойни и да започнат активния земеделски сезон, успокои още земеделският министър. 

Христо Бозуков обяви и за още нередности в администрацията на аграрното министерство. Министърът е сезирал прокуратурата за две скандални обществени поръчки за юридически услуги за почти 1 милион лева . Те са свързани с т.нар. Кодекс за поземлените отношения.
Коментари: 0