Париж съди Airbnb за $14 млн.

Според градската управа сайтът има незаконни обяви за отдаване на имоти

Париж съди Airbnb за $14 млн.

Снимка: Pixabay

648 ~ 1 мин. четене
Градските власти на Париж съдят Airbnb за публикуване на 1000 незаконни обяви за наем, които биха могли да струват на американската компания повече от 12,5 милиона евро (14 милиона долара), заяви кметът на френската столица във вестникарско интервю, публикувано в неделя.

Според френския закон собствениците на жилища в Париж могат да отдават краткосрочно своите имоти до 120 дни в годината. Обявите трябва да включват регистрационен номер, за да се гарантира, че имотите не се отдават под наем за по-дълго време.

Франция прие закон през 2018 г., който поставя компании като Airbnb под заплахата от глоби в размер на 12 500 евро за незаконна обява - нова разпоредба, която Париж ще използва, за да победи Airbnb в съда, заявява в интервюто кметът Ан Идалго.

Няколко града по света вече изразиха опасения, че платформи като Airbnb са нелоялни конкуренти на хотелите и могат да превърнат някои квартали в чисто туристически зони.

Говорител на Airbnb заяви, че компанията е изпълнила мерки с цел да помогне на потребителите на сайта си в Париж да спазват европейските правила, но добави, че правилата в Париж са "неефективни, непропорционални и в противоречие с европейските правила".

Франция е вторият най-голям пазар на Airbnb след САЩ. Париж, един от най-посещаваните градове в света, е най-големият й пазар с около 65 000 предлагани домове.

Основана през 2008 г. в Сан Франциско, Airbnb предлага споделяне на имоти от хора, желаещи да отдадат изцяло или частично домовете си на временни гости чрез уебсайт.
Подкрепи Economic.bg