Парламентът прие поправки срещу изборния туризъм

Предстоят задължителни проверки на всички регистрации, направени през последните 4 месеца

Парламентът прие поправки срещу изборния туризъм
208 ~ 3 мин. четене

Два законопроекта срещу изборния туризъм внесени от БСП и от Реформаторския блок прие с мнозинство на първо четене Народното събрание, предаде БГНЕС.

Поправките са в закона за Гражданската регистрация и целят да пресекат възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори.

„Става дума за масовото преселение в малки общини в посока от центъра към периферията на страната“, обясни Мая Манолова от БСП. С регистрацията на 20, 30 или 100 избиратели в полуразрушени сгради и плевни, редица кандидати за кметове се надяват да променят местния вот, като си осигурят предварителна служебна победа, посочи тя. По думите й, преселението има една цел – да повлияе на избора.

Тази надпревара кой ще регистрира повече нови избиратели според Манолова демотивира хората изобщо да участват в изборите. Защо да гласуват, след като кандидатите вече са се снабдили с избиратели, които ще гласуват под строй, без да се налага да им се запълват дупки и да им се решават каквито и да е проблеми, попита Манолова и обясни, че в предложението на БСП няма нищо партийно, защото злоупотреби правят всички.

Със законопроекта на БСП се предлага всички регистрации, които са извършени в нарушение на закона да бъдат заличени, а извършителите – санкционирани. Дава се възможност за извършване на проверки на законността на адресни регистрации, съответно за заличаване на извършените в нарушение на закона. Проверка може да бъде извършена по сигнал, по искане на собственик на имота или по инициатива на кмета. Въвежда се задължение за извършване на служебна проверка за спазване на изискванията за адресна регистрация за периода 01.02.2015 г. – 30.04.2015 г.

Промените предвиждат при подаден писмен сигнал за нарушение, по искане на собственика на имота, както и по собствена инициатива кметът общината, района или кметството със заповед да определя комисия, в която се включват служители от съответната администрация и от териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация. Въз основа на протокола за установено нарушение ГРАО автоматизирано заличава адреса в регистъра на населението.

Законопроектът на Реформаторския блок предвижда определен брой хора да могат да се регистрират на определен адрес. Не се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес за повече от 4 месеца в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон.

Съпредседателят на ПГ на реформаторите Найден Зеленогорски даде пример с няколко малки населени места в Северозападна България, където през последните месеци броят на адресните регистрации се е увеличил в пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Той обясни, че предложението е максималният брой на регистрираните в едно жилище лица да е до 2 пъти над обичайно живеещите в него, като ще може само в някои случаи – например при многодетни семейства – да се настаняват 3 пъти над обичайния брой живеещи.

При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици или титуляри на право на ползване. В случаите, когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до 4-та степен включително или по сватовство до 2-ра степен, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg