Парламентът ще контролира синдика на КТБ

Всички партии се подписаха под проект на Закон за КТБ

Парламентът ще контролира синдика на КТБ

Снимка: БГНЕС архив

164 ~ 2 мин. четене

Подготвихме Закон за Корпоративна търговска банка /КТБ/, който бе подписан от всички политически партии в 43-ото Народно събрание. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща с народни представители в министерството, предаде БГНЕС.

Горанов подчерта, че законът цели да опази обществения интерес и да предпази КТБ от разграбване. В него е уреден и статутът на временен синдик, който ще бъде с разширени правомощия.

Според финансовия министър специалният закон е необходим заради празнотата, която се появява след отнемането на лиценза на КТБ, защото от този момент нататък институцията няма да е със статут на банка.

Депутатът от БСП лява България Мая Манолова заяви, че законът цели контролът от отнемането на лиценза на КТБ до момента на обявяването й в несъстоятелност. След гласуването на закона ще бъдат прекратени пълномощията на квесторите, а временният синдик ще подлежи на парламентарен контрол. Той ще бъде избран от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете, каза тя.

Манолова обяви, че синдикът ще изпраща ежеседмичен отчет до министъра на финансите и ако бъде установено, че той не изпълнява задълженията си ще се иска неговата смяна от фонда.

Петър Славов от Реформаторския блок добави, че специалният закон ще позволи наемането на специалист по банкови фалити, чиято задача ще бъде да разбере къде са отишли парите от КТБ. Освен това регистърът за синдиците ще стане публичен и по този начин ще бъде ясно измежду кои лица ще бъде избран той.

Предстои законът да бъде внесен на 16 март в деловодството на парламента и след това ще бъде разпространен текста на документа.

Коментари: 0