Пародийната Шиба Ину полетя до нов връх, но Мъск я приземи

Туитовете на милиардера често раздвижват криптопазарите

Пародийната Шиба Ину полетя до нов връх, но Мъск я приземи

Снимка: Twenty20

9170 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пародийната криптовалута Шиба ину се изкачи до най-високата си стойност за всички времена, превръщайки се в една от най-големите цифрови валути по пазарна стойност. Възходът ѝ съвпадна с негативния ход на биткойн, който в този момент продължаваше да се спуска от върха. Поривът на самата меме валута също бе пресечен – от простичък туит на Илон Мъск.   

Според CoinGecko монетата Шиба Ину, вдъхновена от Доуджкойн, самата тя меме валута, е нараснала с повече от 40% през последните седем дни. В неделя тя скочи до рекордната цена от 0.000045 долара. На база всички издадени токени и търговията с тях, уебсайтът класира валутата като 11-тата по големина на пазара. 

Малко след като достигна най-високото си ниво за всички времена, Шиба Ину падна с около 10%. Това се случи, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск – ​​който е голям фен на Доуджкойн – написа в Twitter, че не притежава никакви Шиба монети. Туитовете на Мъск често раздвижват криптопазарите. 

След резкия спад последва повишение и сега една Шиба Ину се търгува за около 0.000039 долара, сочи справка в Coindesk.

Шиба Ину е една от вариациите на криптовалути, родени на базата на породата куче Шиба ину. Първоизточникът на мемекойн манията по него – Доуджкойн, вече направи някои инвеститори милионери за една нощ.

Подкрепи Economic.bg