БЕХ иска да придобие „Топлофикация София“

Общинското дружество дължи 720 млн. лв. на държавния холдинг и продължава да трупа нови дългове

БЕХ иска да придобие „Топлофикация София“

Снимка: Красимир Свраков

2030 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да придобие част или дори цялата „Топлофикация София“, която в момента е общинска собственост. Причината е, че през последното десетилетие дружеството се управлява много лошо и не спира да трупа задължения към „Булгаргаз“, които пък след това се изкупуват от БЕХ. Така реално топлофикацията отново ще стане държавна, след като през 2010 г. бе дадена на общината.

Засега не е ясно какъв процент от капитала ще придобие БЕХ, но заради големите задължения на „Топлофикация София“ собствеността може да се смени и без одобрението на Столичната община.

Изпълнителният директор на холдинга и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов потвърди лошото управление на Столична община и обяви, че към момента топлофикационното дружество му дължи близо 720 млн. лв., а предстои в следващите дни да стане факт поредната цесия за 131 млн. лв., с която БЕХ ще изкупи част от просрочените задължения на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“.

Николов обясни, че принципалът на топлофикацията – Столична община, е изразила негативно мнение за поредното цедиране на дълговете, тъй като настоява за безвъзмездна държавна помощ. Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов обаче обясни, че към този момент държавата не е предвидила мерки в подкрепа на фирмите заради високата цена на газа, а само за електроенергията.

Самата пресконференция е в отговор на оплакванията на общинските съветници от ГЕРБ и „Патриотите“, които днес заявиха, че държавата не иска да говори с тях и не иска да помогне за спасяването на дружеството.

Не знам с кого са искали да се свържат. В последните дни не знам дали има организация, която да не е идвала тук – КСНБ, „Подкрепа“, БФИЕК, КРИБ и кой ли не. „С „Топлофикация София“ се видяхме преди седмица или десет дни в Министерството на енергетиката и тогава темата беше точно тази“, обясни Дамянов.

Той също така напомни, че други общински дружества – „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ – ще бъдат подпомогнати по държавните мерки, тъй като те искат помощ заради високата цена на тока. Засега има само тези мерки, за газ няма.

„Що се отнася до газта, към момента решение за подпомагане просто няма. Нямаме против да се свържат с нас, тези мерки тепърва ще се обсъждат“, каза зам.-министърът.

Според Валентин Николов не е нужно Столична общяиан да дава съгласие, за да се случи цесията между БЕХ и „Булгаргаз“. Това е търговска практика, при която едно дружество купува дълга на друго към трето с определена отстъпка.

Ако не финансираме „Булгаргаз“, то няма да може да си финансира задълженията към доставчиците и тогава просто няма да има смисъл да се питаме дали „Топлофикация София“ ще доставя топлоенергия“, каза Николов.

Той директно обвини Столичната община, че през годините не е управлявала добре дружеството и е сигурен, че БЕХ има капацитет да го управлява и да финансира необходимите инвестиции.

„С писмо до Министерството на енергетиката ще предложим да се създаде работна група между всички, за да намерим дългосрочно решение и евентуално придобиване на собственост в топлофикацията като вариант. При всички случаи инвестициите, които са необходими в „Топлофикация София“, БЕХ може да ги направи. Т.е. имаме самочувствието да управляваме добре и да инвестираме“, добави Николов.

По неговите думи тази година ще трябва и още една цесия да се направи, тъй като дълговете на общинското дружество към „Булгаргаз“ не спират да растат.

Подкрепи Economic.bg