Партньорството с Норвегия е ключово за ЕС

Скандинавската държава е важна част от бъдещия европейски енергиен съюз

Партньорството с Норвегия е ключово за ЕС
240 ~ 1 мин. четене

Партньорството с Норвегия е ключов елемент от енергийната стратегия на Европейския съюз. Това се казва в комюнике, разпространено след редовната годишна среща между норвежкия министър на петрола и енергетиката Торд Лиен и еврокомисаря за енергетиката и въпросите за климата Мигел Ариас Каньете, цитирано от вестник The Norway Post.

Кралство Норвегия и Европа си сътрудничат в енергийната сфера от десетилетия, но сега Брюксел и Осло планират взаимоотношенията да станат още по-тесни. Основните теми на диалога между Лиен и Каньете са били изграждането на ефективен и взаимосвързан енергиен пазар, и общата политика по отношение на проблемите, свързани с климатичните промени.

По време на срещата, министър Лиен и комисар Каньете обсъжда енергийната стратегия на Съюза, на вътрешния енергиен пазар и норвежкия принос за сигурността на доставките в ЕС. През 2014 г. Норвегия е изнесла 106 млрд. куб. м газ (BCM) към ЕС, от общо добити 107 млрд. куб. м. Двамата обмениха мнения по-нататъшно сътрудничество за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), природен газ, както и норвежкото участие в регионалното сътрудничество.

Еврокомисар Каньете и министър Лиен посетиха станция за добив на природен газ на Troll. Компанията осигурява ¼ от общия норвежки добив на газ. Двамата посетиха и втория най-голям ВЕЦ в страната – Сима, разположен на западното крайбрежие на Норвегия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg