Първанов предложи референдум за шистовия газ

Той може да се проведе заедно с местните избори наесен, смята лидерът на АБВ

Първанов предложи референдум за шистовия газ

Да се проведе референдум за добива на шистов газ, заедно с местните избори наесен. Тази идея лансира лидерът на АБВ Георги Първанов пред десетки членове и симпатизанти на партията по случай първата година то рестарта на движението.

По думите му решението дали България да добива шистов газ трябва да бъде взето от гражданите. 

Първанов коментира и стабилността на кабинета. „Съдбата на кабинета зависи от неговата работа, а не от прищевките на определени политически сили.", коментира той.

Референдумът за шистовия газ може да се включи към референдума за въвеждането на задължително гласуване. Към него АБВ ще добави и въпрос за мажоритарно гласуване и смесена изборна система, посочи Първанов:

„Възобновяването на полемиката по повод добиването на шистов газ - чух от устата на премиера, разбира се, с уговориката, че това сега не може да тсане. Но можем ли да мислим тогава, когато ще има сигурна техника и технология. Кой определя, че тази технология е сигурна? И сега има такива, които твърдят точно това".

В коментара си за правителството Първанов изтъкна, че управленската програма на кабинета, която предстои да бъде гласувана „не е лоша", но не е и добра, съобщава Дарик.

„Изброени са стотици рутинни неща, които министерствата ще трябва да правят, независимо коя партия или коалиция е на власт. Навремето критикувах кабинета „Орешарски" с неговата програма с 56 приоритета. Не съм допускал, че някой друг може да измисли повече - тук са 180. Когато имаш повече от 5-6 приоритета, това означава, че просто нямаш приоритет", добави Първанов.

Експрезидентът направи и равносметка за последната година, като по думите му при старта на новия парламент са имали опасения, че ГЕРБ дават рисковите министерства на партньорите си, за да могат да си измият ръцете с тях. Техният министър Ивайло Калфин обаче доказал, че е най-добрият социален министър. Като успех за партията Първанов изтъкна още, че партията му е устояла на нападките на опонентите им от БСП.

Коментари: 0