Първата в света соларна кола

\"The Immortus\" е изграден от слънчеви панели и литиева батерия

Първата в света соларна кола
5254 ~ 1 мин. четене

Кола, която се захранва от слънцето, възможно ли е? Една компания определено мисли така. По-късно тази година базираната в Мелбърн, Австралия EVX Ventures планира да представи версия в по-малък мащаб, пише изданието iflscience.

Автомобилът ще носи името "The Immortus" и в него ще могат да се возят двама души. Колата е „облечена“ в слънчеви панели, които покриват до осем квадратни метра, както и литиева батерия за съхранение на енергия между пет и 10 киловатчаса. Дори и натоварен, автомобилът може да се движи само на слънчева енергия.

"The Immortus" не използва нормални пътни гуми, а по-скоро гуми, които са специално предназначени за т.н. „слънчеви състезатели“ – коли, които се захранват от Слънцето. Използвайки комбинация от батерия и слънчева енергия, колата е в състояние да достигне до 160 км/ч. Само на слънчева енергия тя може да достигне до 80 км на час.

Идеята на технологията е да се използват слънчеви клетки в тандем със съществуващите превозни средства.

EVX планира да представи версия в по-малък мащаб в SEMA Show 2015 в Конгресния център на Лас Вегас през ноември.Водещата научноизследователска и развойна група на електромобили в Технологичния университет в Суинбърн в Мелбърн също участва в проекта.

Очакваната цена на автомобила е около 370 хил. долара, като той ще бъде произведен в не повече от 100 бройки. До края на 2016 г. се очаква да бъде тестван вариант в голям мащаб. 

Подкрепи Economic.bg