Първи град в САЩ въвежда универсален базов доход

Стоктън в Калифорния ще дава 500 долара на резиденти

Първи град в САЩ въвежда универсален базов доход

Стоктън

Снимка: Wikipedia

1056 ~ 2 мин. четене
Само на 80 мили източно от Силициевата долина, един от най-богатите региони в страната, се намира град Стоктън, Калифорния - известен като американската столица на банковите запори. 

Градът, който доскоро бе в несъстоятелност, ще стане първият в страната, който ще теста универсалния основен доход (или безусловен базов доход), съобщава Си Ен Ен. Стоктън ще дава на 100 жители по $500 месечно в продължение на 18 месеца, без никакви ангажименти.

Нетрадиционната система за разпределяне на богатството гарантира, че гражданите получават редовно определена сума пари. Целта е да се създаде базов доход, под който никой гражданин да не пада.
Концепцията за универсалния базов доход придоби тласък и подкрепа от някои лидери от Силициевата долина, включително Илон Мъск, Ричард Брансън и Марк Зукърберг. Тя се разглежда като начин за евентуално намаляване на бедността и предпазване от прекъсване на работата, произтичащо от автоматизацията.

Проектът в Стоктън има своите корени и в Силициевата долина. Сред хората, които ще го подкрепят финансово, са съоснователят на Facebook Крис Хюз, и фондът Economic Security Project - за подкрепа на научните изследвания и културната ангажираност около универсалния базов доход. Фондът е дарил 1 млн. долара за инициативата "Стоктън".

С население от над 300 000 души, от което всеки четвърти човек живее в бедност, Стоктън се счита за подходящо тестово поле за универсалния базов доход.

Средният доход на домакинство в Стоктън е в размер на 49 271 долара годишно, в сравнение с 57 617 долара на национално ниво, според данните на Бюрото за преброяване на населението в САЩ. Повече от 70% от населението на града се идентифицират като малцинство.

Проектът, който се очаква да започне през 2019 г., се надява да използва данните, за да отговори на политическите въпроси за безусловния базов доход. Например, дали гаранцията на базовия доход оказва влияние върху посещаемостта на училище и здравето, или кара хората да напуснат работата си и да започнат нов бизнес.

Проектът също така се интересува от това как средствата оказват влияние върху овластяването на жените и дали могат да помогнат да измъкнат хората от бедността.

Вече стотици хора от града търсят информация как могат да кандидатстват.

Експериментът с безусловния базов доход вече е правен от различни организации или правителства във Финландия, Италия, Уганда, Камбоджа и Индия.
Подкрепи Economic.bg