Турската лира отново потъва заради Ердоган

Спрямо американската валута лирата поевтиня с 4.5% до 4.72 лири за долар

Турската лира отново потъва заради Ердоган

Снимка: БТА

14962 ~ 1 мин. четене
Турската лира се обезцени с близо 5% за по-малко от 24 часа. Пропадането на валутата започна веднага след встъпване в длъжност на президента Реджеп Тайип Ердоган и решението му да назначи зет си за министър на финансите. Спрямо американската валута лирата поевтиня с 4.5% до 4.72 лири за долар, а спрямо европейската валута - с 2.2% до 5.55 лири за евро (към 11.30 ч. българско време).

В началото на юни очакванията на анализаторите бяха, че турската валута, която от началото на 2018 г. се обезценява постоянно, ще се стабилизира след президентските и парламентарни  избори в Турция, които бяха на 24 юни. Такова нещо обаче не се наблюдава, а обяснението е, че чуждестранните инвеститори се отдръпват от страната, тъй като не знаят какво ще последва оттук нататък. Ердоган вече има пълен контрол върху изпълнителната власт и възможност да насочва решенията на централната банка.

По време на предизборната си кампания Ердоган обяви, че ще се стреми да упражнява по-голямо влияние върху централната банка на страната след спечелването на нов мандат. Самопровъзгласилият се за "враг на лихвените проценти" настоява основната лихва да бъде държана изкуствено ниска, за да се стимулира потреблението в страната и покупката на жилища. Това обаче се отразява на инфлацията, която от доста време е двуцифрен процент.

И все пак, анализаторите на HSBC очакват централната банка да повиши основната си лихва с 250 б.т. през третото тримесечие.

Лирата е поевтиняла с близо 21% спрямо долара през тази година.Подкрепи Economic.bg