Първи медал за България от Олимпиадата в Рио

Боркинята Елица Янкова спечели бронз

Първи медал за България от Олимпиадата в Рио

България най-после има своя първи медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той е бронзов и бе спечелен от боркинята Елица Янкова. Янкова победи аржентинката Патрисиа Алехандра Бермудес в битката за бронза в категория до 48 кг.

Това е най-големият успех в кариерата на Янкова, която тази година спечели бронз на Европейското първенство в Рига, а миналата година на Европейските игри в Баку се класира втора.

21-годишната варненка надделя в драматичната схватка със 7-6 точки. Тя започна силно и набързо поведе с 3-0, а после доведе резултата до 5-2 и 7-2. Аржентинката намали на 6-7 и се върна в двубоя, но това беше максимумът, който успя да постигне.

 

Така Янкова заслужено се поздрави с победата и стана първата българската спортистка с медал от Игрите в Рио.

„Бронзът значи много. Откакто почна Олимпиадата само негативни неща четем, че сме туристи. Исках да докажа на чужденците, на българите, къде е България и че тук има лъвски дух. Ключът беше, че няма какво да губя, знам какво мога, трябваше да се отплатя за този труд“, заяви развълнуваната Янкова пред БНТ.

„Посвещавам този бронз на целия отбор, на треньорите, на всички, които бяха до мен в тези моменти“, допълни българската гордост в Рио.

Коментари: 0