Първият за сезона круизен кораб акостира в Бургас

216-метровия кораб Costa NeoRiviera на компанията Costa Cruises превозва близо 1 200 пасажери

Първият за сезона круизен кораб акостира в Бургас
2456 ~ 3 мин. четене
Първият за тази година круизен кораб акостира на пристанището в Бургас. Сезонът бе открит от 216-метровия кораб Costa NeoRiviera на компанията Costa Cruises. Той акостира на Морска гара днес, 22 април, в 8.45 ч., съобщиха от „Пристанище Бургас”.

С пасажерския кораб в Бургас са пристигнали близо 1 200 чуждестранни туристи, за които се грижи екипаж от 500 души. Корабът е нает от френска туристическа компания и за това гостите на борда му са предимно от Франция. Половината от тях са записали туристически посещения в Созопол, Котел-Жеравна, Поморие и Несебър. Останалите туристи имат възможност да се разходят из Бургас, като за по-лесното им придвижване „Пристанище Бургас” ЕАД съвместно с общината са осигурили автобуси, които регулярно да ги извозват до центъра на града и обратно до Морска гара.


„Въпреки срива при круизните пътувания в Черно море, съм щастлив, че и тази година компанията Costa Cruises ни се довери и заложи в плановете си посещение в Бургас. Нестабилната обстановка в региона на Черно море много бързо повлия на круизните компании, които масово отказаха посещения в региона, тъй като сигурността на туристите е на първо място“, коментира изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов.

Той е на мнение, че самото запазване на Бургас на картата на круизния бизнес, макар и с по-малко посещения, е повече от успех, предвид това че, круизните портове Одеса, Сочи, Ялта и Батуми през последните две години дори не отчитат обслужен круизен лайнер. „Още от миналата година круизните оператори, които посещават Бургас се ориентираха към директни пътувания от Средиземно море и дестинацията Гръцки острови - България. В средата на октомври, очакваме още едно посещение на пасажер на новия круизен оператор за Черно море – Mano Maritime Ltd. В готовност сме и имаме възможност да обслужим и други пасажерски кораби, при заявяване от страна на круизните компании”, обясни той.

Според него е обнадеждаваща за региона на Черно море инициативата, предприета от руската държава за организиране и пускане в експлоатация на круизна линия първоначално Сочи – Новоросийск – Ялта – Севастопол – Сочи, а в последствие към Турция. За целта от държавното предприятие „Росморпорт” вече са закупили пасажерски кораб, който е кръстен „Княз Владимир”, за хиляда туристи и през месец юни пасажерът ще започне първите си рейсове.

„Пристанището в Бургас е в готовност да бъде част от новия вътрешен черноморски круизен маршрут още този или следващия сезон“, каза Диян Димов.


14-палубният „Costa NeoRiviera” е пуснат на вода през 1999 г. под името Ibero Mistral. След закупуването му от круизната компания Costa Cruises през 2013 г. е напълно реновиран. Той е първият кораб от Neo концепцията на италианската компания, която възроди по-старите си кораби, залагайки на нестандартни дестинации с повече време и възможности за забавление на сушата. Лайнерът разполага с 624 кабини, включително 94 апартамента, всички с балкон. Costa Cruises се смята за една от компаниите с много добра кухня, а пасажерите имат възможност да  опитат от разнообразното меню в един от 6-те ресторанта на борда. Лайнерът разполага с 8 дневни и нощни заведения – барове край басейните, пиано клуб, нощен клуб за танци и други. За желаещите да поддържат форма със спорт или релакс, или за гостите, които търсят вечерно развлечение извън баровете има мултифункционално спортно игрище, 2 басейна, 2 джакузита, солариум и фитнес, спа център, театър на 2 етажа, в който всяка вечер се организират спектакли, концерти и шоу програми.


Плаващият град пристигна в Бургас след директен преход от 800 мили и 35 часа на море от Ираклион, Гърция. Корабът ще отплава от Морска гара в 20.00 часа вечерта към пристанище Констанца, Румъния, след което отново ще се отправи към Гърция. Единствените три пристанища, които круизните кораби посещават по изключение в Черно море са Бургас, Варна и Костанца.
Подкрепи Economic.bg