Паундът може да се превърне в изненадващия победител от Covid-19 в Европа

Предстоят най-добрите дни за британската валута след референдума през 2016 г.

Паундът може да се превърне в изненадващия победител от Covid-19 в Европа

Снимка: Unsplash

13083 ~ 2 мин. четене

Коронавирусът замени Brexit в европейските заглавия, а за търговците с британска валута това може да се окаже слънчевият лъч в мрачната ситуация в момента, пише Bloomberg в своя анализ. Паундът ще поскъпне до 80 пенса за евро - ниво, което не е достигано след референдума на Обединеното кралство за излизане от Европейския съюз, твърди Standard Bank.

Пандемията означава, че крайният срок за търговска сделка през тази година може да бъде отложен, забавяйки риска за валутата, или пък на Великобритания може да ѝ бъдат предложени по-добри условия от сделката, се казва в съобщението на банката.

В същото време кризата хвърля светлина върху борбата на ЕС за справяне с въпроси, които засягат несъразмерно различни страни в Блока. Мерките за финансова помощ все още не са достатъчни, за да си струва да купувате евро", твърдят от Societe Generale SA.

„Отдавна имаме очаквания паундът да се върне на ниво от 80 пенса за евро през следващите 12 месеца (което би означавало британската валута да поскъпне с приблизително 10%), но сега започваме да мислим, че това дори може да е твърде консервативно“, пише в бележка ръководителят на стратегията за валутна търговия на Standard Bank Стивън Бароу.

Това би означавало положителна промяна за валутата, която претърпя рязка разпродажба след решението на Обединеното кралство да напусне ЕС и след като вирусът принуди правителството да блокира Лондон, най-големият център за търговия с валути в света. Срещу долара паундът докосна най-ниското си ниво от 35 години миналия месец, тъй като търговците търсеха безопасността на „зелените банкноти“. През последните седмици лирата се възстанови, но все още курсът е с над 3% по-нисък спрямо еврото през тази година - около 0.87 пенса за евро.

Състоянието на единната валута също се влоши, докато ЕС се бори да постигне споразумение за това каква спешна подкрепа трябва да даде на икономиките в Блока, най-силно засегнати от коронавируса. Докато Италия и Франция искат съвместно издаване на облигации, Германия и Холандия не са склонни на съгласие, оставяйки Европейската централна банка да осигури подкрепа.

„Икономическата спасителна лодка все още не е достатъчно голяма“, пише Кит Джукс, стратег в Societe Generale, във връзка със сделката за 540 млрд. евро, постигната от финансовите министри на ЕС миналата седмица в подкрепа на региона.

Подкрепи Economic.bg