Паундът поскъпна с 1% заради добри новини за Brexit

Доходността по американските облигации достигна 2.5%

Паундът поскъпна с 1% заради добри новини за Brexit
Доларът започна седмицата с понижение въпреки силното представяне на дълговите книжа. Доходността по 10- годишните облигации на САЩ се изкачи до най-високото ниво от две години насам преди ключовата среща на Фед, на която се очаква от институцията да повишат основната лихва.

Доларовият индекс, измерващ изменението на американските пари спрямо кошница от шест валути се понижи с над половин процент до 101.03 пункта.

Паундът бе най-силно представилата се валута. Британските пари поскъпнаха с около един процент, подкрепени от изказване на Хамънд, който заяви, че се увеличава вероятността от по-плавно излизане на страната от ЕС. Сега лирата се търгува на нива, които са над 100- дневната пълзяща средна. Ключови съпротиви са зоните около 1.2750 и 1.2870.

На развиващите се пазари ZAR и BRL се възползваха от слабостта на зелените пари и поскъпнаха с 1.3 на сто.

Ръст на пазарите на облигации

Доходността по американските облигации достигна най-високото си ниво от 2014 година насам. 10- годишните щатски книжа се повишиха до 2.5%. Поскъпването при петрола както и ограничаването на петролните добиви допълнително подкрепят облигациите.

Германските бундове нараснаха с четири базисни пункта до 0.40% като по-рано през деня достигнаха 0.46%, което е най-доброто представяне от януари насам.

Вниманието на пазарните участници сега е насочено към предстоящото последно заседание на Федералния резерв за тази година, което ще се проведе на 13 и 14 декември. Очакванията са, че от Фед ще повишат лихвените нива с 0.25%.

Благородните метали с повишение преди Фед

Златото успя да се оттласне от дъното на 1151 долара преди да затвори на 1162 долара за тройунция. Среброто поскъпна с над процент, достигайки 17.08 долара. Платината се представи най-силно измежду благородните метали, записвайки повишение от 1.8 на сто.

Основните метали цинк, никел и алуминий се повишиха. Според инвестиционната банка Morgan Stanley инфраструктурните планове на Доналд Тръмп може да доведат до увеличаване на търсенето.

Петролът записа повишение от 2.5%, достигайки 52.83 долара за барел. Сорт Брент нарасна с почти три процента до 55.70 долара. За последните две седмици цената на черното злато се е повишила с 16%.

Капиталовите пазари със смесени резултати

Водещите щатски индекси стартираха седмицата със смесени резултати. Причина за това е колебанието на инвеститорите поради поскъпването на петрола до най-високите нива от юли 2015 и цената на златото, която е на 10- месечно дъно. Доходността по 10- годишните облигации пък достигна 2- годишен максимум. S&P 500 загуби 2.57 пункта, отстъпвайки до 2257. Dow Jones се повиши с 0.2% до 19 796 пункта.

Европейските акции отстъпиха от своя 11- месечен връх на фона на предстоящата среща на Федералния резерв. Stoxx Europe 600 поевтиня с 0.5 на сто до 353.74. Индексът Stoxx Oil & Gas нарасна с 1.7%, следвайки движението на петрола. Това е най-силното представяне от юли 2015 година. В същото време водещия британски индекс FTSE 100 отстъпи с почти процент до 6 890.42 пункта.
Коментари: 0