Паузите за кафе и цигари вече могат да се приспадат от заплатите в Испания

Върховният съд излезе с решение в полза на компания, която реши да отчита излизанията и влизанията

Паузите за кафе и цигари вече могат да се приспадат от заплатите в Испания

Снимка: Unsplash

Паузата за цигари или кафе се практикува ежедневно от милиони испански работници. Но Върховният съд се произнесе в полза на португалската петролна компания GALP с представителство в Испания, която приложи местен закон, задължаващ служителите да отбелязват часа на влизане и излизане от работа. Това важи дори за почивки, при които служителите напуснат сградата.

Синдикат обжалва решението на компанията и днес съдът излезе с присъда, разказва Евронюз. 

Инспекторите по труда бързо предупредиха, че решението на съда няма да засегне всички автоматично. "Не само началният и крайният интервал от време за работа трябва да се отчитат като ефективно работно време. Трябва да отчитаме и тези почивки. Ще бъдат ли тези почивки ефективно време? Е, зависи от споразуменията, сключени със съюзи или от договорите на хората", коментира Ана Ерорека, президент на Съюза на инспекторите по труда в страната. 

Така че от тук нататък почивката за цигари и кафе ще се решава с преговори между синдикатите и работодателите. Ако не е ясно, че служителите могат да правят тези почивки през работно време, компанията ще може да ги приспадне от възнагражденията им.
Коментари: 0