Павлова се надява на още 1 млрд. за саниране

Регионалният министър иска да бъдат обновени още 2 хил. сгради

Павлова се надява на още 1 млрд. за саниране
Регионалният министър Лиляна Павлова се надява догодина държавата да задели още 1 млрд. лв. за финансиране на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Целта е с парите да бъдат санирани още 2 хил. сгради, обясни министърът, цитирана от пресслужбата на регионалното министерство. Днес в София тя откри поредната реновирана сграда по програмата. На откриването присъства и премиерът Бойко Борисов.

Санирането на кооперацията на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" № 80 е финансирано по оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година, като със средства по нея са обновени напълно още 155 сгради. Останалите 138 проекта, които са били одобрени по програмата, но не са реализирани, ще бъдат завършени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност, каза Павлова.

Регионалният министър допълни, че през програмния период 2014 – 2020 година допълнително 300 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" ще бъдат инвестирани за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд на страната. Тези средства ще бъдат насочени към по-малки тухлени сгради, предназначени за жилищни нужди. С тях ще могат да бъдат финансирани също държавни, общински или частни сгради, които са паметници на културата.

Според Лиляна Павлова интересът към програмата се повишава ежедневно. Близо 4000 сдружения на собственици вече са подали заявления за участие. Почти 2000 пък са сградите със сключени договори, по които се извършват дейности, като 68 от тях са вече приключили. За 750 текат процедури за избор на строители, а по другите се извършва конструктивно и енергийно обследване или проектиране, уточни Павлова.
Коментари: 0