Пазарите очакват възобновяване на търговските разговори САЩ-Китай

Цената на златото отскочи от 19-месечно дъно

Пазарите очакват възобновяване на търговските разговори САЩ-Китай

В четвъртък акциите завършиха с повишение след новината, че САЩ може да възобновят разговорите за търговските отношения с Китай, което беше отчетено положително от пазарите. Инвеститорите реагираха положително и на данните от тримесечните отчети на компаниите Walmart и Cisco Systems.

Индустриалният индекс Dow Jones записа най-голямото си дневно повишение от 10 април насам, след като добави 396.32 пункта към стойността си до 25558.73, вследствие на отличните резултати на Walmart, Cisco Systems, Boeing и Caterpillar. S&P 500 напредна с 0.79 процента до 2840.69 пункта, докато индексът Nasdaq Composite се покачи с 0.42% до ново от 7806.52.

В Европа повечето сектори завършиха деня с повишение, което повиши бенчмарка DAX до 12237.17 пункта. Индексът FTSE 100 в Лондон беше повлиян от миннодобивните компании, което добави 0.78 на сто към стойността му до 7556.38 пункта, показва дневният бюлетин на Елана Трейдинг.

Цената на златото отскочи от 19-месечно дъно след отслабване на щатската валута спрямо някой от конкурентите си, покрай новината за предстоящи разговори между САЩ и Китай този месец. Въпреки интереса към ценния метал, той се търгуваше малко под цената на  отваряне при 1174.15 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с 1.46% до $14.65.

На фона на стабилните пазари цената на петрола поскъпна, като покри загубите от предходните няколко дни. Щатският суров петрол се разменяше за 65.46 долара за барел, докато сортът Брент се повиши до 71.40 долара.

Акцентите днес

Индекс на потребителските цени в еврозоната

Основният акцент през последния търговски ден от седмицата ща падне върху данните за индекса на потребителскоте цени в Еврозоната. На месечна база се очаква спад в нивото на инфлация с -0.3 на сто, докато на годишна база анализаторите прогнозират покачване с 2.1% спрямо ръста с 2.0% от предходния отчетен период.

Инструменти на фокус

Avangrid – Седмична

Компанията, която добива електроенергия от възобновяеми източници се развива успешно, което се показва от възходящото движение на акциите. В момента се наблюдава забавяне на тренда и движение близо до долната граница на канал, което ни дава добра възможност за влизане в дълга позиция. Очакваме инерцията от текущия спад да доведе до пробив под линията на подкрепа, след което връщане на цената над $50, което ще ни даде сигнал за покупка при съчетание с възходящо пресичане на индикатора MACD.

USD/JPY – Дневна

След успешен пробив на низходящата тренд линия, валутната двойка опитва обръщаща формация, при която се очаква поскъпване към 112. В противоречие на прогнозите се намира индикаторът Стохастик, които може да направи низходящо пресичане и да окаже натиск върху цената. Сигнал за влизане в дълга позиция ще имаме при пробив над 50 периодната средна около 111 йени за долар.

Wheat – Дневна

Цената на пшеницата постепенно формира по-висок връх въпреки сравнително високата волатилност. Отдръпването от локалния максимум малко под $600 образува скрита дивергенция, която е тренд продължаващ модел и очакваме ново поскъпване и достигане на нов локален максимум.

Nikkei - Дневна

Японският индекс се намира в странично движение без ясно разграничим тренд, което показва, че е рано от влизане в позиция. Възможностите са за пробив под линията на подкрепа около 21800, което може да прерасне в корекционна вълна предвид икономическото напрежение в световен план. Втори сценарий имаме при покачване над 23000 пункта, което ни дава възможност да се включим в ново възходящо движение, което ще се отправи към стойности над 24000 пункта.

Коментари: 0