PCR тестът за влизане в Гърция става задължителен и при полет със самолет

Той трябва да бъде извършен до 72 часа преди влизане в страната

PCR тестът за влизане в Гърция става задължителен и при полет със самолет

Снимка: Unsplash

От вторник, 28 юли, всеки, който пътува от България или Румъния към Гърция със самолет трябва да предостави задължителен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Гърция, съобщиха от Министерство на външните работи.

Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани.

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.

От министерството на външните работи на Гърция съобщават също, че във вторник, 28 юли, и сряда, 29 юли, пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането си в Гърция.

В сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция,  да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция.  Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство, също задължително преди пристигането си попълват в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код.

Припомняме, че туристите могат да преминават само през ГКПП „Кулата-Промахон“ със сертификат за негативен резултат от PCR-тест, издаден в рамките на 72 часа преди преминаване на границата. До 4 август влизането и излизането от Гърция на гръцки граждани, на притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, на товарни камиони, както и на граждани, пътуващи по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, е разрешено единствено през ГКПП „Кулата- Промахон“ и ГКПП „Маказа-Нимфеа“.

Коментари: 0