Печалбата на Shell спадна с 89%

Тя вече е втората най-голяма нефтена и газова компания в света

Печалбата на Shell спадна с 89%
Автор: Александра Сотирова

Чистата печалба на петролната компания Shell през първото тримесечие на тази година падна с 89% до $484 милиона. Основната причина за спада - ниските цени на петрола и разходите за сливане с друга енергийна компания BG Group. Shell също заяви, че съкращава инвестиционните планове за 2016 г. с 10% от - от $33 милиарда до $30 милиарда долара.

Британско-холандската нефтена компания Royal Dutch Shell представи своите финансови резултати за първото тримесечие на тази година. Печалбата на компанията пада в сравнение със същия период на миналата година с 89% до $484 милиона, приходите с 26.1%, до $48.60 милиарда.

Припомняме, че през февруари Shell приключи сливането с енергийното предприятие BG Group. Сделката възлиза на $53 милиарда, като резултат от сливането Shell стана втората по големина петролна и газова компания в света, надминавайки Chevron и е на второ място след Exxon Mobil.

Заради спада в печалбите Shell ще изостави някои проекти, по-специално проекта за развитието в Абу Даби, както и ще намали разходите за проучване. Още миналата година компанията продаде активи на стойност $5.5 милиарда и съкрати 10 хиляди работни места. След публикуването на отчета, акциите на Shell намаляха с 0.2%. От началото на тази година те са намалели с 14%, а през последната година - с 31%.

По-рано финансовите си отчети за първото тримесечие представиха и други фирми от нефтената и газовата промишленост. Загубите за британската компания BP в този период е $583 милиона  , докато година по-рано за същия период BP отчита печалба в размер на $2,60 милиарда в края на април. В края на месец април за френската Total и норвежката Statoil резултатите са по-добри от очакванията на експертите - нетна печалба на Statoil е $122 милиона, Total получи печалба от $1,60 милиарда. Според анализатори, тези компании са били в състояние да се адаптират към ниските цени на петрола, да намалят разходите и да повишат оперативната ефективност.

Коментари: 0