Печалби на американските фондови пазари

Британската лира продължи да пада след напрежението около Brexit

Печалби на американските фондови пазари

Предпоследната сесия за седмицата донесе печалби на американските фондови пазари. Акцент беше силното представяне на банковия сектор и индексът на 30-те сини чипа Dow Jones нарасна с 208 пункта до 25289. Водещо беше представянето на технологичния гигант Apple, чиито книжа скочиха с 2.5% и прекъснаха тридневната червена серия. Други отличници бяха JP Morgan (+2.5%) и Caterpillar (+3.4%). Широкият S&P 500 прекъсна петдневната си губеща серия и нарасна с повече от процент до 2730 пункта. Технологичният NASDAQ пък прибави към стойността си 1.72%, благодарение на възстановяването на част от загубите на Alphabet с 1.5% и Netflix – с 1.1 на сто. По-рано през деня най-големият търговец на дребно Walmart публикува отчетите си за тримесечието, които надминаха очакванията на анализаторите.

Междувременно в 18:30 Джером Пауъл обяви, че на всяко следващо заседание на Федералния резерв може да се очаква ново повишение на лихвените проценти и че е доволен от икономическото състояние на САЩ, но се притеснява от забавянето на глобалния икономически растеж. Пазарите допълнително се раздвижиха и от новината, че САЩ и Китай работят усилено по търговско споразумение на срещата на страните от Г-20. В Европа настроенията не бяха толкова положителни. Допълнително напрежение в развода между ЕС и Великобритания беше внесено от оставката на британския министър по Брекзит Доминик Рааб в знак на протест относно изготвената към момента сделка. Оставки подадоха и министърът на труда и пенсиите, министърът на Северна Ирландия и сътрудникът на министъра на образованието. В следствие британската лира се срина и GBPUSD се понижи с 1.65% в края на деня. Въпреки това FTSE успя да завърши сесията на зелена територия, макар и с ръст от едва 0.06 на сто. Немският DAХ обаче се раздели с повече от половин процент, а френският САС – с 0.7% до 5033 пункта.

Днес ще бъдат публикувани данни за инфлацията в Еврозоната. Очаква се индексът на потребителските цени да се повиши с 0.2% на месечна база и с 2.2% спрямо предходната година. Индексът, който изключва цената на храните и горивата, се очаква да остане непроменен на ниво 1.1% на годишна база.

 

Вчера след затварянето на щатските пазари Nvidia публикува финансовите си отчети за третото тримесечие на годината. Инвеститорите останаха силно разочаровани и в резултат акциите се понижиха с повече от 15% в търговията след края на сесията, пробивайки нивото на подкрепа около 175 долара. Днес акциите ще отворят със значителен гап и ако мечките продължат да преобладават, ще може да се влезе в къса позиция с цел 150 долара при 200-периодната средна. Ако обаче настроенията се променят, ще е добър момент за покупка на изключително ниска цена.

 

GBP/USD претърпя понижение в средата на годината и от септември насам на три пъти направи опит да пробие 200-дневната средна, но не успя. Наблюдава се формирано ниво на подкрепа при около 1.2650 от август насам. Очакваме котировките да се приближат отново до 50-дневната средна и да тестват 200-дневната. Може да се влезе в дълга позиция сега с цел 1.3000.

Златото периодично променя посоката си на движение. След значителното поскъпване на 11 октомври, котировките се задържаха над 1211 долара за тройунция, но тази седмица пробиха това ниво, съответстващо на 50% от корекцията на Фибоначи. Към момента на тест подлежи 50-периодната средна. Неин пробив би дал възможност на ценния метал да установи относително възходящо движение. Ако обаче такъв не се случи, ще може да се влезе в къса позиция с цел 1204 долара и втора такава – при 1195 долара за тройунция.

Японският индекс има стабилна подкрепа при 21000 пункта. През последните дни, макар и един от тях да отбеляза силно понижение, се формира възходяща линия на подкрепа. Очакваме котировките да я тестват заради слабите свещи от последните дни. Междувременно котировките не успяват да се справят с 50-дневната средна. Възможно е да последва ново понижение, поради което бихме препоръчали да се изчака установяване на посока на движение преди вход в позиция.

Коментари: 0