Пекин продължава да обезценява юана

За първи път от десетилетие централната банка фиксира курс над 7 юана за долар

Пекин продължава да обезценява юана
Китайската централна банка определи днес официален референтен курс на юана от 7.0039 за долар. Това е най-ниското ниво от 21 април 2008 г., пише Bloomberg. В ранната търговия китайската валута поевтиня леко над тази точка до 7.0156.

„Китай иска да предотврати паниката сега“, казва Гао Ци, стратег в Scotiabank. „Китайската централна банка ще продължи да изпраща сигнали за стабилизиране на юана в близко бъдеще, вероятно ще издава по-силни от очакваното фиксинги, ще продава в Хонконг и може би дори ще даде тласък на юана на офшорния пазар“, добавя той.

За първи път китайската валута премина психологическата граница от 7 за долар в понеделник, като тогава централната банка фиксира нивото му съвсем малко по-ниско. Това накара американското Министерство на финансите да определи Пекин като валутен манипулатор.

По-слабият юан прави китайския износ по-привлекателен, а администрацията на Тръмп често се оплаква, че това дава на Пекин търговско предимство.

Фиксингът на Китай се публикува всеки работен ден в 9:15 ч. местно време, след като група от 14 банки представи своите тарифи. След това Китайската народна банка позволява на валутата да се движи в определен диапазон около съответния фиксинг. Курсовете се изчисляват с формули, които отчитат фактори като официалното затваряне на предния ден в 16:30, както и движението на юана спрямо кошница с други основни валути.

Механизмът се използва за управление на нестабилността, след като Китай премахна обвързаността на юана към долара през 2005 г. До 2015 г. трейдърите не можеха да предлагат цени, които се различават от фиксирания курс с повече от допустимия диапазон.

Според Reuters големите държавни банки в Китай са активни купувачи на юани през тази седмица, за да забавят обезценката на местната валута.

Американската инвестиционна банка JP Morgan Chase прогнозира, че китайският юан ще продължи да отслабва с оглед на риска от по-нататъшна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай. Банката вижда опасност от следващо повишаване до 25% на митата за стоките за 300 млрд. долара от сега обявените 10%.

Малко вероятно е Пекин да има желание да стабилизира своята валута на фона на заплахата пред китайския икономически растеж, се казва в становище на инвестиционната банка, като прогнозата е китайската валута да отслабне до 7.35 юана за долар до края на тази година и към 7.4 за долар до средата на 2020 г.

Според повечето анализатори на този етап има малък риск от „масивна обезценка“ на китайския юан. От своя страна френската банка Credit Agricole пък прогнозира, че ще бъде достиганото ниво от 7.3 юана за долар, а в дългосрочен план – 7.5 за долар.

„Основният риск е, че инвеститорите виждат настоящото поевтиняване на юана като начало на балансиране и ефективно преоценяване на китайската валута, което от своя страна предполага бавно, но продължително падане на юана под контрола на Народната банка на Китай“, посочва в анализ италианската Unicredit.
Коментари: 0