Медта поевтиня до най-ниското си ниво от 2018 г.

Икономическата картина насочи инвеститорите към по-сигурни активи като златото

Медта поевтиня до най-ниското си ниво от 2018 г.

Снимка: Pixabay

696 ~ 3 мин. четене
Щатските индекси претърпяха волатилна сесия през изминалия ден. Индустриалният индекс Dow Jones завърши търговската сесия с малка загуба от 22 пункта, след като достигна загуба от близо 600 пункта в началото на деня.  Индексът S&P 500 започна с понижение до близо 2%, но след това покри загубите и приключи дена на зелена територия, след като добави 0.08% към стойността си.

Nasdaq Composite също стартира деня неуспешно но излезе на печалба от 0.4 процента с помощта на доброто представяне на Apple. В сряда доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ се понижи до минимумите от 2016 при 1.7%.

Отвъд океана европейските борси записаха положителни резултати въпреки спада в доходността по ДЦК, които сигнализират за забавяне на световната икономика. Повечето сектори затвориха с печалби в края на търговската сесия, което изкачи бенчмарка DAX до 11650.15 пункта. Настроенията във Великобритания останаха позитивни, което добави 0.38% към стойността на местния индекс FTSE 100, който завърши при 7198.70 пункта.

Икономическата картина насочи инвеститорите към по-сигурни активи като златото, което достигна до най-високите си стойности от 2013 г. насам. Ценният метал поскъпна с 1.86% до 1501.60 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с  повече от 4%. С нарастване на притесненията за световно забавяне на икономиката нараснаха и загубите при петрола, който достигна до 7-месечно дъно. Цената на щатския петрол се понижи с 2.11% до 52.35 долара за барел, докато сортът Брент поевтиня до $57.34.

Акценти днес

Търговски баланс - Китай

В малките часове на деня се очакват данни за търговския баланс на Китай, които ще бъдат внимателни анализирани от пазарните участници за своето въздействие върху икономиката.

Инструмент на фокус - Boeing

Акциите на Boeing все още се намират в низходящ тренд, след като бяха констатирани сериозни проблеми в един от водещите модели пътнически самолети на компанията. В средносрочен план анализираме компанията да отстрани проблемите и да възстанови стойността си преди поевтиняването. В рамките на месеца очакваме индикаторът MACD да се пресече във възходяща посока, с което ще даде формира дивергенция и ще имаме сигнал за обръщане на тренда. При налична дивергенция и пробив над 50 дневната средна може да влезем в дълга позиция.

NZD/USD

Рязкото поевтиняване на новозеландския долар може да е финална фаза при низходящото движение на валутната двойка NZD/USD. След възходящо пресичане на индикатора Стохастик  трябва да последва бързо поскъпване и покриване на резкия спад до 0.6400. Това ще подкрепи идеята за завършване на тренда и формиране на възходящо движение, при което може влезем в дълга позиция при пробив над тренд линията около 0.6550.

Copper

Дългосрочното поевтиняване на медта изпрати суровината до най-ниските стойности от 2018 година насам около $255. Според конфигурацията на индикатора RSI движението има още сила за развитие, което може да потопи медта под $250.  Може да се продаде при пробив под текущия локален минимум при ниво 253, въпреки че потенциалния стоп трябва да бъде сравнително голям спрямо очакваната печалба.

CAC 40

Френският водещ индекс образува двоен връх на седмична графика, което е силен сигнал за предстоящо обръщане на възходящото движение. Навлизане на индикатора CCI в зоната на прекупен пазар може да засили продажбите, при което да имаме възможност за продажба при пробив и затваряне под 50 периодната средна с цел достигане на стойности под 5000 пункта. Все още е силно вероятно индекса да отскочи от текущото ниво на подкрепа и да възстанови възходящия тренд.


Подкрепи Economic.bg